Izgradite i Vi bazen u vrtu!

Izgradnja bazena u vlastitom domu može biti jedan od prioriteta koji se tiču ovakvog načina života, jer relaksacijske i opuštajuće sadržaje često povezujemo s odmorom, vodom i naravno plivanjem

Što bismo o bazenu još trebali znati..

1.Bazen ne možemo graditi na način „sam svoj majstor“!

2.Sama rupa u zemlji ništa ne znači… Preduvjet je odgovarajući iskop sa stručno pipremljenim temeljima.

3.Bazen u potpunom sjenilu, odnosno u cijelosti zaklonjen od sunca mogao bi pokvariti ukupni doživljaj.

4.Bazen ne bismo smjeli potaviti ispod bjelogoričnog drveća.

5.Bazen ne smije biti izložen niti direktnom udaru vjetra.

6.Ne zaboraviti mogućnost i jednostavnost čišćenja…

7.Posjedovati određeni pokrov za bazen

8.Ugraditi sigurnosne držače, stube za ulazak u bazen kao i rukohvate.

9.Dobro razmisliti o veličini bazena. Većina privatnih bazena ima veličinu od 8 x 4 i dubinu od oko 1,35 m do 1,60 m. U ovakvom se bazenu mogu sasvim ugodno opustiti dvije osobe.

Jesu li nam u Hrvatskoj potrebne kakve dozvole od strane nadležnih vlasti županije ili države za gradnju bazena, dobro je se unaprijed raspitati jer sve zavisi od veličine i položaja bazena, opskrbe bazena vodom kao i odvodnih instalacija i sl.

Staza do bazena

Što vrt čini lijepim? Prije svega pomislit ćemo na pokošen i lijepo uređen travnjak i posađene ukrasne biljke i cvijeće. No i lijep put i lijepa prilazna staza može dati dodatan karakter cijeloj okućnici.

Možemo dati na volju našoj kreativnosti i mašti kad je u pitanju uređenje prilazne staze, osobito iz razloga raspoloživosti mnoštva različitih materijala i oblikovnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju.

Ovdje ćemo spomenuti nekoliko natuknica kako bi smo istaknuli neke stvari oko uređenja prilazne staze.

Osnovni je korak kod uređenja prilaznog puta sasvim točno i precizno utvrđivanje kuda će on točno prolaziti. Posatvimo li osnovne oznake kuda staza prolazi već je to dobar početak.

Staza bi trebala voditi do ljepših mjesta u vrtu kao što bi trebala i povezati mjesta gdje se dulje zadržavamo, sjedimo i sl…. Najbolje bi u tom slučaju bilo označiti pravac konopcom kuda staza prolazi.

Ono što nakon toga slijedi je „zasukati rukave“: podnožje staza potrebno je iskopati do dubine od 20 do 30 cm (plus visina elemenata za popločavanje).

Ovaj dio ne moramo odraditi „ručno“ nego možemo koristiti priručni stroj kojim je jednostavno upravljati. Vrtnim stazama nije potrebno nikakvo rubno pojačanje.

Veći prilazni put kao što je put do garaže za automobil mora sa strana biti dodatno ojačan rubnim elementima koji se vežu s betonom.

Pri tome se misli i na izgradnju klasičnih bazena, multifukcijskih rješenja s kružnim strujanjem vode kao i najsuvremenijih sadržaja koji obuhvaćaju kompletnu masažnu ponudu.

Proizvođači mnogobrojnih i komercijalnih rješenja kod postavljanja i izgradnje bazena svjesni su sve prisutnijeg trenda, želja i potreba današnjeg potrošača kad je riječ o realizaciji ovog projekta i izgradnje bazena i stoga oni poglavito ističu sadržaje koji se tiču plivanja, opuštanja kao provođenja medicinsko-terapeutskog liječenja.

Široki spektar mogućnosti izgradnje bazena zahvaljujući najsuvremenijim rješenjima, izvrsnim načinima uklapanja bazena u neposrednoj sredini kao i mnoštvo dodatne opreme koja nam stoji na raspolaganju otvara pred nama različite kreativne koncepte.

Jednostavnost i kreativnost gradnje bazena uvjerava mnoge vlasnike privatnh objekata da se odluče na ovakav korak. U sve prisutnijem trendu ovakvog načina relaksacije vlasnici se odlučuju za izvedbene projekte ovlaštenih i stručnih servisa.

Jer napokon u već gotovim idejnim i izvedbenim rješenjima potrebno je na pravi način uklopiti vlastite zamisli i želje pojedinih vlasnika, tako pored provedbe glavnog projekta i ovi zahtjevi i zamisli stoje pred izvođačima.

Već su daleko iza nas vremenena kad su bazeni u privatnom posjedu bili veliki luksuz, daleki san i neostvariva želja. Izgradnja bazena u vrtu kuće ili unutrašnjosti objekta danas je sasvim izvediv projekt u bilo kojoj veličini i komforu i ujedno način na koji se može dosta podići vrijednost ukupnog objekta i posjeda.

Izgradnja bazena i s financijske strane može se na svaki način oblikovati i prilagoditi pojedinim zahtjevima i željama. Tko u svom domu poželi imati bazen neka najprije potraži još dodatno mišljenje i savjet stručnjaka.

Na takvo pripremljeno tlo nasipa se tucanik kako bi staza bila stabilna, a ovakva podloga jamči ujedno i vodopropusnost. Tucanik je nakon toga potrebno dobro „nabiti“.

Uređaj za truckanje i nabijanje podloge moguće je i unajmiti. Na pripremljeni sloj tucanik nasipa se tanji sloj pijeska do visine kako bi se elementi za popločavanje ispravno spojili s okolnom zemljom.

Sloj je pijeska moguće lijepo izravnati aluminijskom letvicom – libelom – kako bi staza bila sasvim ravna. Tek nakon toga postavljaju se elementi za popločavanje. I tijekom popločavanja potrebno je koristiti se libelom kako bismo bili sigurni da će staza biti ravna.

Sa strana se popločni elementi lagano nasipaju zemljom kako bi bili čvrsti i stabilni. Nakon što se poslože popločni elementi onda je i njih potrebno dodatno „nabiti“.

Ako stazu popločavamo osjetljivijim elementima onda na stroj za „nabijanje“ stavljamo i gumenu mrežicu kako se ne bi oštetitli popločni elementi. Ako pak koristimo veće kamene ili betonske elemente za popločavanje onda njih u pravilu nije potrebno dodatno „nabijati“. Prostor među popločnim elementima zasipamo tucanikom ili kvarcnim pijeskom.

Ovaj se materijal jednostavno nasipa po popločnim elemntima a zatim priručnom letvicom i metlom dalje dodatno raspoređuje po cijeloj površini.

Nakon veće kiše ili druge oborine potrebno je eventualno dijelom ponoviti zasipanje praznina među popločnim elementima.

]]>