Između sustava -10. Međunarodna smotra arhitekture

Venecijanski bijenale arhitekture održati će se u Veneciji od 10.09. do 19.11. 2006. Pod ravnanjem umjetničkog direktora Richarda Burdetta tema centralne 10. Međunarodne izložbe arhitekture ovogodišnjeg bijenala je: «Gradovi: ljudi, društvo, arhitektura».

Predstavljanje Hrvatske na 10. međunarodnoj izložbi arhitekture: Gradovi, arhitektura i društvo, Venecijansko bijenale arhitekture, 2006. IZMEĐU SUSTAVA projekt o hrvatskoj obali, globalnim procesima i kako živjeti s njima Talijanski paviljon, Giardini della Biennale www.labiennale.org Izložba: Gradovi, arhitektura i društvo Otvaranje: 7. rujna, 18.00 sati

Venecijanski bijenale arhitekture održati će se u Veneciji od 10.09. do 19.11. 2006. Pod ravnanjem umjetničkog direktora Richarda Burdetta tema centralne 10. Međunarodne izložbe arhitekture ovogodišnjeg bijenala je: «Gradovi: ljudi, društvo, arhitektura». S obzirom na činjenicu da više od pola svjetskog stanovništva živi u gradovima te da je 21. stoljeće prvo stvarno urbano doba 10. Međunarodna izložba arhitekture kroz temu oblikovanja gradova, njihovih urbanih infrastruktura i socijalnih dinamika, pruža jedinstvenu internacionalnu perspektivu odnosa arhitekture, društva i održivosti. Izložba problematizira ključna pitanja razvoja današnjih gradova: od migracija i rasta, do mobilnosti i održivog razvoja te istražuje ulogu arhitekata i arhitekture u građenju demokratskog i održivog urbanog okoliša, u donošenju strateških odluka za razvoj gradova te njihov odnos sa političkim vlastima i socijalnom povezanošću. Na poziv hrvatskog povjerenika Andrije Rusana Hrvatsku predstavlja arhitektonski dvojac Saša Randić i Idis Turato sa izložbom ‘Između sustava’. Na primjeru 3 jadranska grada Splita, Dubrovnika i Rijeke autori ove izložbe prikazuju procese koji su doveli do recentnih prostornih, ekonomskih i društvenih promjena u ovim gradovima ističući uvjete političke nestabilnosti karakteristične za povijest cijele regije koji su proizveli posebno stanje “između”, s distanciranim i pomalo ironičnim odnosom prema sustavu. Prvi puta u povijesti nastupa Hrvatske na bijenalu u Veneciji, a na direktan poziv umjetničkog direktora 10. Međunarodne izložbe arhitekture Richarda Burdetta, hrvatska izložba ‘Između sustava’ biti će postavljena u Giardinima u prostoru središnje izložbe ‘ Gradovi: ljudi, društvo, arhitektura’ u Talijanskom Paviljonu.

IZMEĐU SUSTAVA projekt o hrvatskoj obali, globalni procesima i kako živjeti s njima U zadnja četiri desetljeća sredozemna je obala pod jakim pritiskom koji je preobrazio obalni teritorij u neprekidnu izgrađenu strukturu, s rijetkim područjima koja još zadržavaju drukčiji karakter. Jedno od tih područja je hrvatska obala, koja danas i sama prolazi kroz dinamičnu preobrazbu. Slikovite snimke hrvatske obale, prikazane u časopisima i plaćenim spotovima Hrvatske turističke zajednice, nude sliku zamrznute ljepote, “Malu zemlju za veliki odmor”, “Mediteran kakav je nekad bio”. Ta slika stvara romantičan dojam, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, o posljednjem rezervatu odavno zaboravljenog mira i izvorne autentičnosti u današnjem svijetu brzog kretanja i mijene. Ali taj dojam je posve kriv. Povijesno gledano, Hrvatska nikada nije bila stabilan okoliš. Uvijek se nalazila na granici velikih političkih sistema u europskoj povijesti te je razvoj njezina teritorija oduvijek bio pod utjecajem takvog geopolitičkog položaja, gdje su tektonski poremećaji širih razmjera imali izravne i dramatične posljedice na državu. Kad je čak i povijest nekog teritorija dinamična kategorija, njegovo trajno stanje je stanje latentne nestabilnosti. Političke su preobrazbe jako utjecale na oblikovanje teritorija. Ako gledamo samo zadnjih sto godina, hrvatska je obala pripadala raznim državama i političkim sustavima. U takvoj neobičnoj situaciji moglo se dogoditi da čovjek ima putovnice koje je izdalo pet različitih država a da nikad ne ode iz rodnog grada. Tako dinamičan politički i društveni kontekst stvorio je posebno stanje “međuprostora”, s distanciranim i pomalo ironičnim odnosom prema sustavu. U kontekstu teritorijalnog ponašanja, to je stanje pogodovalo rađanju nezavisnih i pojedinačnih metoda djelovanja, stvarajući specifične odraze globalnih procesa u hrvatskom okolišu.

Između sustava, hrvatski projekt za Bijenale, ističe sve veći urbani pritisak na hrvatskoj obali i opisuje kako se hrvatski gradovi transformiraju u društvenom, gospodarskom i kulturnom smislu. Projekt istražuje konkretne urbane uvjete u tri lučka grada – Dubrovniku, Splitu i Rijeci – te predstavlja procese preobrazbe u hrvatskom okolišu i načine kako se lokalna praksa nosi s njima. “Sights and Sounds of Croatia” prikazan je kao prilagođena instalacija u Talijanskom paviljonu, s višekanalnom audio-video projekcijom (MUZIS), a cijeli istraživački projekt Između sustava objavljen je kao istoimena knjiga.

Hrvatski povjerenik: Andrija Rusan Kustos: Vedran Mimica Autori: Saša Randić i Idis Turato Produkcija: Glazba: Damir Martinović Mrle Umjetnički direktor: Damir Gamulin Video: Radislav Jovanov Gonzo Izvršna urednica: Silva Kalčić Suradnice na istraživanju: Ida Polzer Daniela Škarica Model robota: Željko Kranjčević Winter Stjepan Bukvić Izgradnja robota: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu prof. Ivan Petrović

IZMEĐU SUSTAVA Izložba: Gradovi, arhitektura i društvo Talijanski paviljon – Giardini della Biennale Otvaranje: 7. rujna, 18.00 sati Ulaz samo s pozivnicom Radno vrijeme 6-9. rujna 2006.: od 10 do 19 sati Ulaz samo s pozivnicom Radno vrijeme tijekom trajanja Izložbe: 10. rujna – 19. studenog Svaki dan od 10 do 18 sati

ANDRIJA RUSAN Rođen 1957 u Zagrebu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1980, gdje radi do 1984. kao asistent profesoru Nevenu Šegviću. Od 1986 vodi vlastiti arhitektonski biro DESAR. 1987. je učestvovao na IBA (Internationale Bauaustellung) u Berlinu kao autor izložbe “Zagreb, ah Zagreb”, također pokazane u Ljubljani, Karlsruhe-u, Beču, Londonu, New York-u i Baltimore-u. Tijekom 80-ih i 90-ih bio je član uredništva ČIP-a (Čovjek i prostor) i Arhitekture. Od 1998 je izdavač I glavni urednik časopisa Oris. Oris je nagrađen nagradom Neven Šegvić, Hrvatskog udruženja arhitekata za istraživački, kritički, teorijski I novinarski doprinos u polju arhitekture. Andrija Rusan je autor izložbe arhitektonskih skica Oris Ideja, postavljene u Zagrebu 2004., izložbe koja je posjetila Split, Rijeku, Zadar, Firencu, Ljubljanu, Beč, Beograd I Mostar. 2006. imenovan je Povjerenikom hrvatskog predstavljanja na 10. Međunarodnoj izložbi arhitekture, Venecijanski bijenale. Projektirao je i izgradio veći broj interijera, obiteljskih kuća i komercijalnih objekata; također je opremao interijere i bavio se dizajnom namještaja. 1997. dobitnik je nagrade Hrvatskog udruženja arhitekata Drago Galić za najbolju stambenu arhitekturu.

RANDIĆ-TURATO Saša Randić se rodio 1964. u Rijeci. Diplomirao je 1990. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao titulu arhitekta inženjera. Magistrirao je 1992. na poslijediplomskom programu instituta Berlage u Amsterdamu, kao član prve generacije instituta. U devedesetima je radio kao član Udruge hrvatskih arhitekata (UHA) i Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu. Od 2003. predsjednik je UHA-e. Idis Turato se rodio 1965. u Rijeci. Diplomirao je 1991. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao titulu arhitekta inženjera. Upisao se 1998. na poslijediplomski studij zaštite povijesnih građevina pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je magistrirao 2004. Saša Randić i Idis Turato osnovali su 1993. svoj arhitektonski ured, Randic-Turato Architects. U posve promijenjenim uvjetima, njihov je ured djelovao kao arhitektonski “trust mozgova”, radeći širok raspon narudžaba, od prostornog planiranja do projekata za očuvanje spomenika. Rad njihova ureda dobio je priznanja zbog specifičnih odgovora na izazove tranzicijskog okoliša u Hrvatskoj. Nagradu Viktor Kovačić dobili su 2004. za dogradnju Tehnološkog fakulteta u Rijeci. Za Osnovnu školu u Krku dobili su slovensku nagradu Piranesi 2005. nagradu Vladimir Nazor 2006.

VEDRAN MIMICA Rođen je 1954. godine u Zagrebu, gdje je 1979. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na poziv Hermana Hertzbergera, osnivača i prvog dekana Instituta Berlage iz Amsterdama, Mimica se u siječnju 1991. godine pridružio tom institutu kao koordinator projekta. Trenutno obavlja dužnost prodekana. Predavao je i sudjelovao kao kritičar u žirijima na brojnim svjetskim sveučilištima. 2005. godine bio je kustos izložbe Novi svjetionici hrvatskog arhipelaga na drugom međunarodnom Bijenalu arhitekture u Rotterdamu, na kojem je predstavio razvoj hrvatske obale. Voditelj je projekta ‘Novi svjetionici hrvatskog arhipelaga’ koji je u sklopu Matra Social Transformation Programme za Centralnu i Istočnu Europu, nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova. Direktor je kustoskog tima na 3. Internacionalnom bijenalu arhitekture u Rotterdamu www.ORIS.hr http://www.labiennale.org/it/architettura/cronologia/it/5509.html

]]>