Izvješće o kretanju cijena zemljišta na Kvarneru

RIJEKA – 2005- Oglasnik InfoNekretninte, obavještava Vas o daljnjem projektu analiziranja tržišta nekretnina. Cijene zemljišta na Riječkom području stagniraju, očekuje se rast cijena zemljišta uz novoizgrađene prometnice!

Analiziranjem oglašenih nekretnina u InfoNekretninama te anketiranjem riječkih agencija za nekretnine dobili smo podatke kako je trenutno trend stagnacije ili stabiliziranja rasta cijena zemljišta na riječkom području. Inače najveći rast cijena terena se osjetio u posljednjih nekoliko godina. Kao najveće probleme, između ostalog, navodi se kašnjenje generalnog urbanističkog plana koji je navodno tehnički gotov međutim još nije stupio i na snagu. Prilikom kupnje zemljišta kupci kupci nerijetko nailaze na probleme oko vlasništva zemljišta. Inače, iz agencija savjetuju kako se putem interneta, odnosno digitalnih zemljišnih knjiga mogu vrlo brzo i lako doznati svi bitni podaci o čestici. Nažalost manje općine još nisu uvedene u digitalne zemljišne knjige pa se tu obično nailazi na najviše problema jer se nekad mora i tjednima čekati kako bi se doznalo dali zemljište ima čisto vlasništvo, mogućnost gradnje i slično. Od atraktivnih lokacija svakako su zemljišta blizu mora, te ona u okolici Viškova koje se još uvijek smatra “el-doradom” za kupnju terena. Kostrena je također zadržala standard top lokacije što se pokazuje i kroz konstantni rast cijena zemljišta čak i dok ostale lokacije stagniraju. Što se tiče određivanja cijena zemljišta najčešći problemi su u nepoznavanju što je gospodarsko ili poljoprivredno zemljište, a što građevinsko: Naime, mnogi vlasnici zemljišta pokušavaju gospodarska zemljišta prodati po cijeni građevinskih.

Naravno, gospodarska zemljišta imaju daleko nižu cijenu od građevinskih, primjerice u Istri gospodarska zemljišta imaju cijenu od 0,60 – 2.00 Euro/m, dok građevinska postižu cijene od prosječnih 80 Eur/m2 sve do 350 Eur/m2. Bitno je spomenuti kako takve zabune nisu namjerne već većinom slučajne. Obično biva gdje vlasnik jednog gospodarskog zemljišta dobije informacije kako je njegov susjed prodao svoje zemljište za x Eura i na temelju toga odredi cijenu svoga zemljišta. Nažalost, susjedovo zemljište je bilo građevinsko dok je ovo drugo gospodarsko, te je samim time puno manje vrijedno. Zaključno možemo reći kako cijene zemljišta na riječkom području stagniraju te kako je sada dobro vrijeme za kupovinu zemljišta. Isto tako smo primijetili sve veću potražnju za montažnim kućama za koje se banke već polako odlučuju odobravati stambene kredite. Dakle, bude li rastao trend montažnih kuća biti će sve veća potražnja za zemljištima što će sigurno rezultirati rastom cijena zemljišta. Također, predviđanja su da će cijene zemljišta uz novo izgrađene prometnice nastaviti rasti, konkretno, zemljišta na lokacijama grobinštine te na potezu Krasica-Hreljin-Tribalj. InfoNekretnine će nastaviti praćenje kretanja cijena nekretnina i kroz slijedeće brojeve.