J.u.A. Frischeis gradi drvni centar za Dalmaciju

HRVATSKA – Tvrtka J.u.A. Frischeis za prodaju i krojenje drvne građe idući tjedan otvara svoju prvu trgovinu u Splitu, na predjelu Dračevac, a u poduzetničkoj zoni Podi u Šibeniku gradi drvni centar za Dalmaciju vrijedan milijun i tristo tisuća eura.

Trgovina u Dračevcu šesti je prodajni prostor tvrtke u Hrvatskoj, a trideset i sedmi u Europi. U prostoru od oko četristo četvornih metara radit će šest zaposlenika. Osim prodaje drvne građe za opremanje interijera i eksterijera tvrtka pruža usluge krojenja i rezanja po mjeri te kantiranja rubova ABS-om i melaminskim trakama. Prošli su tjedan dobili građevinsku dozvolu za gradnju velikog drvnog centra za Dalmaciju u poduzetničkoj zoni Podi kod Šibenika, a planirani rok dovršetka centra je kolovoz ove godine. Budući drvni centar prostirat će se na tri tisuće četvornih metara te će zapošljavati oko dvadeset radnika. Direktor poslovnica Split i Pirovac Ninoslav Marko Majer kaže da je ovo najveća investicija u Hrvatskoj nakon otvorenja sjedišta tvrtke u Velikoj Gorici prije pet godina. Tvrtku J.u.A. Frischeis GmbH, vodećeg veletrgovca drvom i drvnom građom u srednjoj Europi, osnovali su 1948. godine Josef i Antonia Frischeis kao obiteljsko poduzeće koje se bavilo trgovinom rezane građe i ogrjevnim drvetom. Danas je J.u.A. Frischeis koncern koji posluje u jedanaest zemalja (Austrija, Njemačka, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovenija, Srbija, BiH i Hrvatska) i ima oko tisuću i tristo zaposlenih. Tvrtka je prošle godine ostvarila promet od 363 milijuna eura. Godine 1991. otvorena je prva poslovnica izvan Austrije, u Leipzigu u Njemačkoj, a već dogodine druga u Vlasimu u Češkoj.

Tvrtka J.u.A. Frischeis Hrvatska osnovana je 2000. godine, a s radom je počela 2001. na lokaciji u Velikoj Gorici. U lipnju 2003. otvorena je poslovnica u Pirovcu. Treća poslovnica u Rijeci u Kukuljanovu počela je s radom u prosincu 2004. godine, a četvrta poslovnica otvorena je u Đakovu u siječnju prošle godine. JAF Hrvatska zapošljava osamdesetak radnika od čega deset inženjera drvne tehnologije. Njihovim drvom opremaju se brodovi MB Yachta, Damora i AD Brodova. Uređivali su interijer City Centra te šetnice u parku prirode Vransko jezero. Inače, J.u.A. Frischeis prva je tvrtka u Austriji s FSC certifikatom, koji joj je 1996. godine dodijelila njemačka tvrtka Christof Riechert za ekološki proizvod jer kupuju drvo iz obnovljenih šuma. FSC akreditirana certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Vijeće za nadzor šuma (The Forest Stewardship Council – FSC) je međunarodno tijelo koje pojedinim organizacijama daje dozvolu za izdavanje certifikata i time jamči autentičnost nalaza. Cilj je programa FSC da se promovira ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo gospodarenje šumama u svijetu tako da se ustanovi općepoznati standard koji će se priznati i poštivati putem “Principa odgovornog šumarstva”. FSC je osnovan 1993. uz potporu glavnih ekoloških nevladinih udruga kao što su World Wildlife Fund, Friends of the Earth i Greenpeace. To je nevladina udruga sa sjedištem u Oaxaci u Meksiku, certifikate izdaje putem ovlaštenih tvrtki i do sada je izdano oko 450 certifikata u 56 zemalja svijeta. Izvor: www.Poslovni.hr

]]>