Jadran proglasiti posebno osjetljivim područjem

ZAGREB – Ekološke udruge zemalja oko Jadrana kreću u snažnu akciju lobiranja da bi se Jadransko more proglasilo posebno osjetljivim morskim područjem. Pitanje zaštite Jadrana dodatno je inicirao sporazum »DružbAdria«, čija sudbina još nije poznata.

No, s tim projektom ekološke su se udruge prvi put susrele s problemom balastnih voda, odnosno rizikom da se poremeti biološka struktura Jadrana. Predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić priznaje da do »DružbAdrije« domaćim zaštitarima prirode problem balastnih voda nije bio ni poznat. – Iskreno, tri mjeseca prije sporazuma o »DružbAdriji« pomorci su nas upozorili na balastne vode, priznaje Piršić objašnjavajući kako je i sam tek tada spoznao razmjere problema koji je i »kumovao« osnivanju Udruge Eko Kvarner. Zahvaljujući lobiranju ekoloških udruga, većina građana danas zna što su to balastne vode i koliku štetu mogu učiniti. One nisu problem samo Omišlja i prekooceanskih tankera koji bi aktiviranjem »DružbAdrije« pristizali po naftu, već svih domaćih luka, odnosno brodova koji pristaju u domaće luke radi ukrcaja tereta. Problem samo može biti teži ili lakši, jer kako se objašnjava, nije isto kada u Jadran balast izbacuje brod koji dolazi iz biološki sličnog mora, u odnosu na onaj koji ga je uzeo, primjerice, u Meksičkom zaljevu. Problem s razvojem Luke Ploče i izvozom drva iz BiH pojavit će se i na južnom dijelu Jadrana.

Činjenica je da do »DružbAdrije« ekološke udruge nisu poznavale problematiku balastnih voda, zbog čega se ranije nije javno raspravljalo o tom vidu onečišćenja mora. Danas se, pak, i talijanske ekološke udruge sve snažnije protive naftnoj industriji na njihovom dijelu Jadrana, zalažući se za njeno preseljenje. Pitanje stroge zaštite Jadrana i njegova proglašenja ekološkom zonom spominje se i na državnoj razini. Prije više od godinu dana ono je pokrenuto na relaciji Hrvatske, Slovenije i Italije. Čvršće temelje za to državama bi trebala dati i strategija zaštite mora koju izrađuje Europska komisija i čije se donošenje očekuje 17. studenoga. Predsjednik Eko Kvarnera, pak, nada se da će Hrvatska vrlo skoro pokrenuti i pravni postupak za zaštitu Jadranskog mora iako se tome suprotstavljaju brodarski lobiji. G. GALIĆ, I. FRLAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>