Jakljan do kraja sukcesije sa SCG bez uknjižbe

ZAGREB – Dječje odmaralište na Jakljanu u gruntovnici je upisano kao vlasništvo Republike Hrvatske. Do toga je došlo na osnovi uredbe iz 1992. i odgovarajućeg zakona iz 1994. godine.

Međutim, postoji i međudržavni sporazum o sukcesiji iz 2001. koji kaže da se takva imovina treba vratiti onima koji su bili njezini vlasnici krajem 1990. godine. Iako je međudržavni sporazum po pravnoj snazi iznad zakona, još uvijek imovina nije vraćena, ali će se to nakon dodatnih dogovora dviju zemalja vjerojatno dogoditi, rekao nam je glasnogovornik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Kukavica. Dodao je kako ona tvrtka, bilo u vlasništvu hrvatskih građana ili ne, koja kupi odmaralište od Srpske direkcije za imovinu neće moći uknjižiti svoje vlasništvo u dubrovačkoj gruntovnici jer je tamo kao vlasnik još uvijek upisana Republika Hrvatska. Kukavica je pojasnio da će potencijalni kupci preuzeti rizik jer će morati čekati na uknjižbu svog vlasništva sve dok se do kraja ne provede Međudržavni sporazum o sukcesiji iz 2001. godine.

Osim spomenutog rizika, drugih eventualnih sankcija za kupca iz Hrvatske ne može biti. Kako doznajemo, problema za kupce nakon realizacije Sporazuma o sukcesiji moglo bi biti jedino ako se eventualno pojavi još nekoliko kupaca koji imaju kupoprodajne ugovore da su i oni vlasnici spornog dječjeg odmarališta. Naime, bilo je do sada slučajeva da je neka nekretnina u Hrvatskoj čiji je vlasnik iz Srbije više puta prodavana. Direkcija za imovinu srpske vlade raspisala je prije nekoliko tjedana natječaj za prodaju dviju zgrada, 26 bungalova i pripadajućeg zemljišta koje je nekada pripadalo dječjem odmaralištu u vlasništvu Grada Beograda. Na natječaj se javilo sedam tvrtki, od čega četiri iz Hrvatske, te po jedna iz Nizozemske, Poljske i Engleske. Početna cijena je 3,5 milijuna eura. Među potencijalnim kupcima iz Hrvatske nalazi se i tvrtka “Jadranski luksuzni hoteli” u vlasništvu Gorana Štroka. Autor: Z.CRNČEC Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr