Jakljan prodan Goranu Štroku

DUBROVNIK – Odlukom direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije dr. Milana Tomića, a na prijedlog Komisije za provedbu postupka prodaje nekretnina i zemljišta u sastavu dječjeg odmarališta “Jakljan” na istoimenom otoku, za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je tvrtka Jadranski luksuzni hoteli iz Dubrovnika.

Kompanija u vlasništvu poduzetnika Gorana Štroka na ovaj se natječaj javila s ponudom od šest milijuna eura, što je, prema riječima savjetnika direktora Direkcije Nebojše Negića, novčano najviša ponuda. On nije želio govoriti o pravnim okolnostima i daljnjim koracima u ovoj prodaji, dodajući kako će se o tome više znati sredinom rujna. Negić je rekao i da ne može komentirati izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera o tome kako je prodaja nekretnina na otoku Jakljanu jednostrani potez Srbije koji nije u duhu suradnje i koji je protivan izjavi koju je 15. studenoga 2004. godine potpisao s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem. Poduzetnik Goran Štrok na ovaj se natječaj bio javio i sa svojom engleskom kompanijom GS Hotels and Resorts sa sjedištem u Windsoru ponudivši 5.050.000 eura.

Za kupnju su bili zainteresirani i bivši korisnici tog dječjeg odmarališta, Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne iz Širokog Brijega, koju vodi fra Jozo Zovko, a preko tvrtke “Inter factum” i koji su imali podršku dubrovačkog biskupa Želimira Puljića, te neizravno i Grada Dubrovnika. Ostale ponude stigle su iz zagrebačke tvrtke CSS ulaganja, jednog odvjetničkog društva iz Zagreba, kao i tvrtke Sky line projekt iz Nizozemske i Marek iz Varšave u Poljskoj.

Početna kupoprodajna cijena iznosila je 3.466.601,12 eura, a nosilac prava korištenja zemljišta i nekretnina dječjeg odmarališta “Jakljan” je Centar dječjih ljetovališta i oporavilišta grada Beograda, koji je taj objekt, izgrađen u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i koje se sastoji od dvije veće zgrade i nekoliko bungalova, koristio do početka devedesetih godina. Prema navodima iz beogradske Direkcije, Republika Hrvatska je 1990. godine sukladno zakonskim propisima tu nekretninu preknjižila u svoje vlasništvo. Kate ŠUTALO Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr