Janaf vjeruje u obnovu Družbe Adrije

ZAGREB – Nadamo se da će Upravni sud ove godine prihvatiti našu tužbu i obnoviti postupak procjene utjecaja na okoliš projekta Družba Adrija, izjavio je Dubravko Tkalčić, generalni direktor Janafa.

Prema njegovim riječima, Komisija koja je odbacila Studiju utjecaja na okoliš radila je pod snažnim pritiskom pa su kod odlučivanja napravljene pogreške jer procedura nije bila u skladu sa zakonom i pravilnikom o ocjeni studija. Tkalčić se zato nada da će sud prihvatiti njihovu tužbu i omogućiti im da u mirnijoj atmosferi i bez pritisaka na javnoj raspravi obrane studiju utjecaja projekta na okoliš. On drži da je studija bila korektno napravljena i da Družba Adrija ne bi štetila okolišu. Inače, u ponedjeljak su Janafu uručeni certifikati ISO 9001 i ISO 14001 te OHSAS 18001 kao dokaz da je njihovo poslovanje usklađeno s tim međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom, zaštitom okoliša i zaštitom zdravlja te sigurnosti. Time je Janaf svrstan među samo desetak hrvatskih tvrtki koje imaju sva tri certifikata. Ti certifikati potvrđuju da Janaf brine o zaštiti okoliša, rekao je Tkalčić novinarima. Istaknuo je da je prošlih godina bilo nekoliko curenja nafte na dionici naftovoda od Siska prema Srbiji zbog nemogućnosti održavanja cjevovoda tijekom rata. Ali lani je i ta dionica pregledana te sanirano stotinjak oštećenja tako da je sada pregledan i saniran cijeli naftovod pa curenja ne smije biti, rekao je Tkalčić.

Lani su povećali prihode za 30 posto pa očekuju dobit od oko 35 milijuna kuna. U petogodišnjem planu poslovanja prioritet će im biti nastavak modernizacije sustava u što će ove godine uložiti 204 milijuna kuna, a planiraju i gradnju novih spremnika za skladištenje nafte u Sisku. [Ž. B.] Izvor: www.vjesnik.hr

]]>