Je li Silikemovih 43,8 milijuna kuna ‘preliveno’ u Keramiku?

KARLOVAC – Prema nalogu Trgovačkog suda u Karlovcu, predstečajni upravitelj Mate Balenović proveo je ispitivanje radi donošenja ocjene ima li uvjeta za pokretanja stečaja nad tvrtkom Silikem iz Vojnića.

Balenović je, osim dugotrajne blokade računa Silikema za iznos od 6,347.339 kuna, pronašao i još nerazjašnjen nestanak temeljnoga kapitala Silikema d.d. sa 43,811.000 kuna na inventurom potkraj 2004. utvrđenih 9.981,28 kuna. Tvrtka je prestala poslovati 2000. godine, a prema posljednjim prijavljenim podacima koje o njoj ima karlovački Trgovački sud, na Glavnoj skupštini održanoj 13. listopada 1998. godine, od tadašnjih ukupno 438.111 dionica, talijanska tvrtka Globtrade Italiana S.r.l. imala je 321.626, odnosno 73,41 posto. A već 26. siječnja 1999. osnovana je Keramika Vojnić, preoblikovana u d.o.o. DVA POKUŠAJA Nakon neuspješnih pokušaja Globtrade Italiana S.r.l. oko povrata uloženog kapitala i općenito pitanja razlučnih prava, te potom Porezne uprave da iniciraju pokretanje stečaja, sad to isto pokušava poduzeće Voing, za svoje potraživanje još iz 1999. u iznosu od 406.569 tadašnjih DEM.

Riječ je o zamršenoj priči u kojoj je vlasništvo nad Silikemom, kao nasljednikom nekadašnje tvornice keramičkih pločica Jugokeramika u Vojniću, stekla Samoborka, odnosno Kodrić Silex istih vlasnika. Činjenica da unatoč zrelim elementima za pokretanje stečaja Silikema u tome nisu dosad uspjeli ni bivši vlasnik Globtrade Italiana ni Porezna uprava dovoljno govori o složenosti ovog slučaja. Ipak, ključno pitanje u čitavoj priči, a postavlja ga nakon Voingova zahtjeva za stečaj privremeni stečajni upravitelj Balenović, jest kako je i kamo nestalo 43,811.000 kuna temeljnog kapitala Silikema, a koji je prema posljednjoj inventuri krajem 2004. iznosio 9.981,28 kuna!

Kako bi nakon svojeg imenovanja predstečajnim upraviteljem izvršio nalog Trgovačkog suda, Balenović je ustvrdio čitav niz njemu sumnjivih, ali i zbog ograničenih ovlasti, nedokučivih radnji, te napokon procijenio da u takvim okolnostima stečaj, osim što bi bio sam sebi svrha, ne bi imao drugoga smisla. “Gledajući samo kroz vrijednost onoga što je preostalo kao imovina Silikema kao stečajnog dužnika, te da on nema svojih dužnika, predlažem Sudu da temeljem odredbi članka 63. Stečajnog zakona otvori, te istovremeno i zaključi stečaj, iz razloga što imovina stečajnog dužnika nije dovoljna za pokriće troškova, kao i da se ne dira u status parnica koje su u tijeku”. Mladen Volarić Izvor: Dnevnik www.dnevnik.com.hr

Laminati

]]>