Jones Lang LaSalle dobio licencu za obavljanje certifikacije zelene gradnje prema BREEAM sustavu

BREEAM je sustav ocjenjivanja kojim se procjenjuje održivost gradnje te je najčešće korišteni alat za ocjenjivanje zelene gradnje u središnjoj i istočnoj Europi. Prema istraživanju koje je Jones Lang LaSalle proveo ranije ove godine, u glavnim gradovima zemalja središnje i istočne Europe postoji približno 330.000 četvornih metara BREEAM certificiranog prostora, dok ih dodatnih 350.000 četvornih metara u izgradnji. “Svjedočimo rastućoj potražnji za certificiranim zelenim prostorom u regiji te graditelji novih građevina i vlasnici postojećih brzo reagiraju kako bi takav prostor stavili na tržište. Uloga nas kao konzultanata je da im pomognemo pronaći najkvalitetniju i najisplativiju strategiju za ostvarenje tog cilja pa tako stalno težimo poboljšati naše vještine i znanje u vezi zelene gradnje ”, kazao je Jens Moller Madsen, direktor Jones Lang LaSallea za jugoistočnu Europu.

Jones Lang LaSalle je prva tvrtka u Hrvatskoj koja je dobila licencu za obavljanje BREEAM certificiranja. “U Hrvatskoj još nema BREEAM certificiranih građevina i tu vidimo veliku priliku za graditelje da naprave razliku između svojih i konkurentskih projekata. Stjecanjem BREEAM certifikacije, graditelji i vlasnici građevina imaju priliku jasno pokazati kvalitetu svojih građevina na tržištu, što bi se moglo pokazati ključnim s obzirom na sadašnje izazove na tržištu nekretnina ”, kazao je Hrvoje Kvasnička, licencirani BREEAM procjenitelj iz tvrtke Jones Lang LaSalle.

Osim davanja savjeta klijentima u vezi BREEAM-a, Jones Lang LaSalle pruža savjete u vezi LEED-a. LEED je sustav certifikacije zelene gradnje sličan BREEAM-u kojeg je izradio Američki savjet za zelenu gradnju. LEED i BREEAM su se u početku koristiti za dokazivanje posvećenosti graditelja ili vlasnika građevine održivom razvoju, no u međuvremenu su se razvili u priznate alate za procjenu kvalitete građevina. Razni su izvještaji iz istraživanja kvalitete gradnje pokazali višu kvalitetu certificiranih građevina u pogledu korištenja energenata i vode, ali i prema manje materijalnim kriterijima kao što je zadovoljstvo korisnika. Ovaj drugi aspekt postaje sve važniji s obzirom da tvrtke i institucije shvaćaju da se najviši trošak povezan s korištenjem nekretnine ne odnosi na troškove najma ili energenata, već na troškove zaposlenika. Bolja kvaliteta zatvorenih prostora u zelenim građevina za posljedicu ima smanjenje izostanaka zaposlenika i manju fluktuaciju radnika pa tako korisnici građevine, uz uštede na energentima i vodi, ostvaruju i dodatne koristi,. Društvo Jones Lang LaSalle Central and Eastern Europe trenutno pruža konzultantske usluge u vezi LEED i BREEAM sustava na četiri projekta koji ukupno obuhvaćaju približno 70.000 m2.

Jones Lang LaSalle d.o.o.T: +385 1 4826 114