Još 18 milijuna kuna za čakovečku bolnicu

ZAGREB – Hrvatska vlada u četvrtak je donijela odluku o završetku gradnje polikliničko-stacionarnog paviljona Županijske bolnice Čakovec, za što je nedavno izdvojeno 400.000 kuna.

Objekt, koji se nalazi u sklopu postojeće bolnice, trebao bi biti dovršen 31. listopada, rekao je za Vjesnik ministar zdravstva Neven Ljubičić. Odluku o proširenju čakovečke bolnice donijela je još bivša vlada, a ova vlast je, kako je rekao Ljubičić, preuzela projekt i nastavila s njegovom realizacijom. Čak 35 posto sredstava za projekt vrijedan 160 milijuna kuna izdvojilo se iz proračuna, 50 posto iz decentraliziranih sredstava, a ostatak iz županijskih prihoda. Prema riječima ministra Nevena Ljubičića, Vlada će nastaviti s opremanjem paviljona. Odlukom donesenom u četvrtak predviđeno je da će se još 18 milijuna kuna preusmjeriti na opremanje aparatima i inventarom. Devet milijuna kuna će se za te potrebe izdvojiti iz proračuna, u koji bi se novac trebao vraćati u razdoblju od 2006. do 2008. godine, 7,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, a samo 1,5 milijun kuna iz prihoda Županije. Svi zajmovi trebali bi se vratiti u razdoblju od 2006. do 2008. godine.

Paviljon čakovečke bolnice, osim polikliničkog dijela, trebao bi preuzeti i velik dio pacijenata iz stacionara koji se dosad nalazio u sasvim neodgovarajućem prostoru, sa samo jednim sanitarnim čvorom na 30 pacijenata. Završetkom gradnje i opremanjem Županijske bolnice u Čakovcu tako bi se riješili svi dosadašnji ključni problemi te medicinske ustanove, kojoj će, nakon ovog projekta, jedini problem još ostati odjel psihijatrije. Branka Valentić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr