Još se ne nazire početak gradnje džamije

OSIJEK – Prošle godine Islamska zajednica u Osijeku kupila je na javnom natječaju gradsko zemljište u Južnom predgrađu, nadomak Bikari, tik uz Muslimansko groblje, s namjerom da ondje sagradi Islamski centar u sklopu kojega bi bila i džamija.

No, početak radova još se ne nazire jer, prema riječima dopredsjednika Islamske zajednice u Osijeku Adema Imamovića, Grad najprije treba donijeti odluku o prenamjeni tog zemljišta u javnu građevinsku površinu budući da se u službenim knjigama još uvijek smatra oranicom. Inače, Generalni urbanistički plan na tom mjestu predviđa mogućnost gradnje sakralnog objekta. – Najprije je bila smjena vlasti u gradu, pa potom i sezona godišnjih odmora, tako da odluka još nije donesena, no obećano nam je da će biti. U razgovoru s novim gradskim čelnicima stekli smo dojam da su voljni riješiti naš zahtjev. Osim toga, od nadležnog županijskog ureda čekamo izdavanje lokacijske dozvole, kaže Imamović. Preduvjet koji mora ispuniti Islamska zajednica je uređenje petanestak metara duge staze prekrivene šljakom, tzv.

Crnog puta, koji će biti privremeni pristupni put do gradilišta budućeg islamskog centra. Inače, prvobitni projekt Islamskog kulturnog centra, na površini od 1.350 četvornih metara, u konačnici će ipak biti manji za stotinjak kvadrata. Idejni projekt buduće džamije izradio je osječki arhitekt Miroslav Pavlinić projektirajući je prema uzoru na stare carigradske džamije, te Gazi Husrev-begovu džamiju u Sarajevu. Islamski centar, čija će gradnja prema prvim računicama stajati gotovo milijun eura, nije zamišljen samo kao vjersko već i kulturno zdanje s knjižnicom, učionicama, omladinskim klubom, restoranom i halal-mesnicom. Gradnja takvog centra dugogodišnja je želja muslimanskih vjernika iz cijele Slavonije i Baranje, kojih prema službenom popisu ima pet tisuća, no procjenjuje se da ih je i više. Oni danas nemaju prikladan vjerski objekt, pa im za obrede preostaje samo jedan nedovoljno velik stan u Osijeku. Autor: M.FILIPOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>