Kaarin Taipale, finska arhitektica, u Zagrebu

ZAGREB – Arhitektonski i Građevinski fakulteti u Zagrebu i Holcim Hrvatska organiziraju izložbu nagrađenih radova na Holcim Awards natječaju.

Na otvorenju izložbe Kaarin Taipale će iznijeti svoja iskustva i razmišljanja, te govoriti o održivoj gradnji iz perspektive urbane održivosti. Kaarin Taipale je istraživač u Centru za istraživanje znanja i inovacija na Ekonomskom fakultetu u Helsinkiju, Finska. Fokus njenog rada je urbana održivost, te globalizacija i uloga gradova. Finkinja po nacionalnosti, završila je arhitekturu na švicarskom Federalnom institutu za tehnologiju (ETH Zürich). Magistrirala je na sveučilištu Columbia u New Yorku na temu povijesnog očuvanja. Radila je kao arhitekt, kasnije kao urednica Finish Architectual Review-a i kao izvršna direktorica Građevinskog odjela grada Helsinkija. Kao predsjedateljica ICLEI sastanaka (Local Governments for Sustainability) od 2000. do 2003. bila je politički predstavnik gradova, te stručnjak na temu urbanizma na različitim sastancima Ujedinjenih naroda, uključujući World Summit on Sustainable Development 2002. godine. Ove godine bila je članica žirija na globalnom Holcim Awards natječaju, a trenutno je članica Akademskog savjeta za Holcim Forum koji će se održati 2007. godine.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 30. listopada u 18:00 sati, a ulaz je slobodan. Izložba se može pogledati od 30. listopada do 17. studenog, u prostorijama fakulteta, Kačićeva 26, Zagreb. Holcim Awards je natječaj zaklade Holcim Foundation for Sustainable Construction sa sjedištem u Švicarskoj. Natječaj potiče inovativne, budućnosti orijentirane i izvedive projekte održive gradnje. Ukupan fond nagrada iznosi 2 milijuna USD, a provodi se u trogodišnjim ciklusima. U prvom ciklusu Holcim Awards natječaja prijavljeno je 9 projekata iz Hrvatske, a nadamo se da će još više novih ideja i projekata iz Hrvatske biti prijavljeno u drugom krugu u 2007. godini. Sljedeći ciklus Holcim Awards natječaja otvorit će se sredinom 2007. Natječaju će prethoditi Holcim Forum na temu gradske preobrazbe koji će se održati 19.-21. travnja 2007.

Nina Suljak Marketing Project Manager Holcim (Hrvatska) d.o.o. Phone +385 1 655 4033 Fax +385 1 655 4022 Mobile +385 98 982 2629 nina.suljak@holcim.com www.holcim.hr

]]>