Kabelska TV uskoro i u domovima Baranjaca?

BELI MANASTIR – Sustav kabelske televizije svojevrsni je dokaz urbanosti. Do 1991. godine kabelskom se televizijom mogao pohvaliti i jedini baranjski grad, Beli Manastir.

Međutim, nakon mirne reintegracije ostao je samo dio sustava, a oni koji su po nekoliko stotina ondašnjih njemačkih maraka platili to zadovoljstvo, već godinama zemaljske programe mogu pratiti samo uz “hrpu” antena i pojačala, a one satelitske uz neizbježne “tanjure” i resivere. U postreintegracijsko vrijeme bilo je nekoliko pokušaja “aktiviranja” kabelske televizije od strane tvrtke koja ga je svojevremeno i postavila – beljskog Remonta, ali je sve ostalo samo na pokušajima. Doduše, još se uvijek vuku repovi cijelog slučaja, budući da je Remont ostao kratak za stotinjak tisuća kuna, koliko su stajali radovi na obnovi sustava. Tvrtka je zaštitu potražila i na sudu, ali je spor izgubila jer se ispostavilo da tužena strana, belomanastirska Stanouprava, nije bila naručitelj radova, već netko posve treći. Dakako da je “opečeni” Remont od svega dignuo ruke, a Belomanastirci su ostali bez kabelske, iako je ona funkcionirala tijekom okupacije i kratko nakon mirne reintegracije. No, ako sve pođe prema planu i željama gradskih otaca te mogućeg budućeg koncesionara za kabelsku televiziju, Tibora Raca i njegove tvrtke Audio-sistem d.o.o. iz Kneževih Vinograda, Belomanastirci bi u svojim domovima opet mogli imati ono što je u većini drugih gradskih sredina već normalna stvar. I ne samo to. Audio-sistem d.o.o. spreman je i na uvođenje takozvanog brzog Interneta, a sustav kabelske televizije planiraju razviti po cijeloj Baranji.

– Već smo obavili prve preliminarne razgovore s gradonačelnikom Belog Manastira i načelnikom Općine Kneževi Vinogradi, koji su nam dali potporu pri realizaciji projekta – tvrdi Rac, dodajući kako će za nekoliko dana imati preciznije informacije. Dodaje kako je za kabelsku televiziju i brzi Internet prilično veliko zanimanje, pa vjeruje u realizaciju zamišljenog. A da je kabelska televizija dobrodošla u Beli Manastir ističe i belomanastirski gradonačelnik, dr. Davorin Bubalović, potvrđujući da je s Racom obavio razgovor, koji je, na obostrano zadovoljstvo, krenuo u dobrom smjeru. Osim toga, valja istaknuti kako bi sustav kabelske televizije otvorio i nekoliko novih radnih mjesta, tako potrebnih Baranjcima. Autor: I.GETTO Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>