Kabina novog Volva FMX: Revolucionarna čvrstoća i udobnost čak i kad postane teško

Dizajneri i inženjeri kompanije Volvo Trucks doslovce su ojačali robustan, samouvjeren imidž prvotnog modela.

Novi Volvo FMX ima kabinu izrađenu od visoko rastezljivog čelika, koji je ispitan prema najstrožim normama sigurnosti na svijetu kako bi se osiguralo najsigurnije moguće radno okruženje. Sve komponente u prednjoj strukturi redizajnirane su u svrhu povećanja robusnosti i izdržljivosti.

“Novi FMX temelji svoju osobnost na imidžu nepatvorenosti i sposobnosti. Dobivate upravo ono što vidite. Potpuno opremljen alat, sto posto spreman za težak rad. Ovaj građevinski kamion je poput pravog akcijskog junaka – što teže radi, to bolje izgleda”, kaže direktor dizajna Rikard Orell.

Superiorna vidljivost

Nizak položaj kabine u odnosu na šasiju nudi praktičan ulazak i izlazak te superiornu blizinsku vidljivost. Time se smanjuje rizik od oštećenja vozila i poboljšava se sigurnost za osobe koje rade u neposrednoj blizini kamiona.

Jednako kao na Volvu FH i FM, klasični znak Volvo podignut je na novi položaj, ispod prednjeg stakla. Na građevinskim kamionima znak Volvo još je veći, a dijagonalna šipka je deblja i bojom usklađena sa crnom pozadinom. Praktični rukohvat integriran je u dizajn prednje maske.

Proizvodnja novog Volva FMX za europske kupce započinje u rujnu 2013. Pogledajte film o novom građevinskom kamionu na http://www.youtube.com/user/VolvoTrucks.

Robusniji detalji

Nekoliko primjera koji još više pojačavaju čvrstoću i robusnost kabine:

  • Branik ima čvršći dizajn. To je trodijelna jedinica, čiji je srednji dio zakrenut prema gore, a sa strane ima dva zasebna kutna elementa koji su istovremeno praktične stepenice. Kutni elementi izrađeni su od elastičnog materijala otpornog na pucanje koji udarce pri malim brzinama podnosi bolje od prethodnog rješenja. Dijelovi se
    lako demontiraju i zamjenjuju.
  • Iznad branika nalazi se ušica za vuču izrađena od lijevanog željeza, građena tako da može izdržati čak 32 tone.
  • Redizajnirana prednja svjetla sa svojim prepoznatljivim, ukošenim linijama još su robusnija i nude poboljšane performanse rasvjete. Njihov dizajn naglašava obiteljske veze s drugim kamionima Volvo.

“Servis je pojednostavljen zahvaljujući činjenici da su sve funkcije prednjih svjetala te pokazivači smjera i kosa svjetla za dnevnu vožnju ugrađeni u isto kućište. Kako duga, tako i kratka svjetla bolja su nego prije”, kaže Rikard Orell. “Kupac može još više povećati performanse rasvjete ako naruči Bi-Xenon svjetla.”

Poboljšani položaj vozača

Unutrašnjost kabine u novom Volvu FMX potpuno je redizajnirana, s fokusom na pružanje udobnog i ergonomskog radnog mjesta za vozača. Kabina ima više prostora za vozača i više opcija prostora za odlaganje u usporedi s prethodnim modelom.

Vozač može iskoristiti bolje sučelje za vožnju. Novo sjedalo može se nagnuti prema naprijed za dodatna četiri stupnja, a leđni naslon je 10 milimetara tanji nego prije.

Komande na volanu i ukošena instrumentna ploča

Volan je opremljen integriranim upravljačkim tipkama za brojne funkcije, uključujući regulaciju brzine, telefon, navigaciju itd. Nova, potpuno crna instrumentna ploča sada je još više ukošena prema vozaču.

“To vozaču pruža dobro raspoređeno, logičko radno okruženje u kojem su sve tipke, komande i funkcije na dohvat ruke”, kaže Ulf Andreasson, voditelj odjela za razvoj kabina, Volvo Trucks.

Kako bi se oslobodilo više prostora za noge, ključ za paljenje premješten je na instrumentnu ploču. Odmah s desne strane ključa smještene su važne funkcije poput velikog integriranog informacijskog zaslona, tako da im se može lako pristupiti. Desno od ukošenog dijela nalazi se višenamjenski modul u koji se mogu smjestiti razne komande. Regulacija klime lako se koristi, a uređaj je učinkovitiji s poboljšanim funkcijama odmrzavanja.

Daljinsko upravljanje preko mobilne aplikacije

Preuzimanje nove mobilne aplikacije ”My Truck” proširuje mogućnosti vozača da preko daljinske veze nadgleda neke funkcije kamiona i da njima upravlja. Aplikacija uključuje daljinsko pokretanje grijanja te mogućnost provjere alarma, brave vrata i razine tekućina. www.volvotrucks.com