Kafić na Gradini tek od sredine lipnja

RIJEKA – Zbog zakašnjelog natječaja za davanje u zakup, trsatska Gradina dočekala je proljeće sa zatvorenim ugostiteljskim objektom i radovima na adaptaciji, što je ogorčilo brojne građane koji prve tople večeri povezuju upravo s izlaskom na Trsat.

Ne valja kad se radi, ne valja kad se ne radi – reći će mnogi, no činjenica je da bi svi imali više koristi da su radnje oko davanja Gradine u zakup započele ranije. Ovako, Turistička zajednica Grada Rijeke tek je prošlog tjedna s Gradom potpisala ugovor o desetogodišnjem zakupu i premda su već narednog dana krenuli u adaptaciju sjevernog dijela kule, radovi u optimalnom roku mogu biti završeni do 15. lipnja. – Sjevernu kulu vraćamo u izvorno stanje, a ovih se dana skida žbuka koja je bila apsolutno neprimjerena Gradini. Uklonit će se i svi kablovi struje, telefona i alarma koji su se vidjeli na objektu, a vratit će se stare spiralne stepenice – najavljuje prve promjene na objektu direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, Petar Škarpa, navodeći da se sve radi u suradnji s konzervatorima. U isto vrijeme Grad Rijeka financira mijenjanje šindre na krovištima kula i novu javnu rasvjetu koja bi trebala biti u funkciji kroz naredna dva tjedna. Turistička zajednica još nema troškovnik radova, no znaju da će se uređenje ostalih prostora prebaciti za narednu godinu. Do sredine lipnje naći će se i novi zakupac ugostiteljskog objekta na Gradini, a Škarpa kaže da će pri izboru presuditi kvaliteta.

– Na Gradini želimo reprezentativni kafić bez plastičnih stolova, stolica i sponzorskih suncobrana, tako da ćemo paziti kome ćemo dati ugostiteljski dio – kaže Škarpa. Inače, TZ Grada Rijeke i nadalje će surađivati s Udrugom vodiča vezano za organizirane posjete Gradini koju je lani posjetilo 13 tisuća turista. Ulaznica za posjet još uvijek košta 15 kuna i ta se cijena, kaže Škarpa, neće mijenjati s obzirom na to da turističke agencije već imaju dogovorene brojne posjete turista ovog ljeta. Andrea BRALIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

]]>