Kako obnoviti pročelja ako neki neće plaćati?

OSIJEK – Krajem prošlog tjedna predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada počele su pristizati obavijesti Zavoda za stanovanje o mogućnosti kreditiranja obnove pročelja iz zajedničke pričuve.

No, prema onome što kažu brojni predstavnici stambenih zgrada, a koji su se javili i Glasu Slavonije, procedura obnove pročelja nedovoljno je objašnjena.Na dvije i pol stranice iz Zavoda za stanovanje detaljno objašnjavaju uvijete kreditiranja i način realizacije kredita, no nema spomena o obvezama predstavnika suvlasnika stambenih zgrada. Svjesna sam da bi trebala okupiti sve suvlasnike i obavijestiti ih o mogućnosti obnove zgrade, no ne znam što bih im rekla, osim da možemo dići zajednički kredit za obnovu zgrade na deset godina, ali ne i kako to napraviti – rekla nam je predstavnica suvlasnika jedne od osječkih stambenih zgrada na kojoj je, kako kaže, obnova pročelja nužna. No, iz Zavoda za stanovanje tvrde kako je u dopisima koji su poslani predstavnicima suvlasnika sve detaljno objašnjeno te da su dodatne informacije građanima bez ikakvih komplikacija dostupne u Zavodu.

Za sva pitanja oko obnove stambenih zgrada građani slobodno mogu nazvati na u dopisu naveden broj telefona ili doći osobno u Zavoda te, ovisno o onome što ih zanima, pomoć potražiti od Kreše Čačije za tehničke stvari, Maria Bugarića za probleme s pravnog aspekta, ili od Jasne Ižaković ako imaju pitanja vezana uz financije – rekao nam je Mate Radeljić, direktor Zavoda za stanovanje. Dodaje i kako projekt kreditiranja uređenja stambenih zgrada za sada odlično napreduje te kako su suvlasnici dvaju stambenih zgrada već potpisali suglasnost za izvođenje radova. Riječ je o stambenoj jedinici na šetalištu P. Preradovića 4, i u Pulskoj ulici 6. A što napraviti ako u zgradi s velikim brojem stanova ima onih suvlasnika koji ne žele urediti pročelje ili ne plaćaju zajedničku pričuvu? Kolika uopće mora biti pričuva da bi bila dostatno jamstvo za kredit te ukoliko nije dovoljna u kojem postotku se mjesečne uplate u tu svrhu moraju povećati – samo se neka od pitanja koja muče predstavnike suvlasnika.

Misleći na velike stambene jedinice koje imaju velik broj vlasnika, pretpostavili smo da će doći do situacije u kojoj se za uređenje zgrade neće moći dobiti suglasnost svih vlasnika. No, to nije zapreka za dobivanje kredita, budući da postoje pravna rješenja uz pomoć kojih se i u tom slučaju zgrade mogu renovirati – rekao nam je Mario Bugarić, pravnik Zavoda za stanovanje. Iz Zavoda također poručuju kako nije važno koliko iznosi zajednička pričuva pojedine zgrade već da je za dobivanje kredita bitno da ju redovito uplaćuje barem 80 posto vlasnika zgrade. Autor: IvanaKUKIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>