Kako trajno zabrtviti radne prekide betoniranja

Radni spojevi nastaju gdje betoniranje prestaje na kraju radnog dana ili gdje se konstruktivni element betonira na postojeći beton. Mogu se naći na prekidima betoniranja kod temeljne ploče, na spoju ploče i zidova ili na samim zidovima.

Ovaj članak se fokusira na učinkovito brtvljenje radnih spojeva, kako bi se spriječile eventualne štete zbog prodora vode u konstrukciju.

 U upotrebi su razni sistemi waterstop traka za podzemne ploče, zidove ili tunele na radnim spojevima. Ovdje ćemo se koncentrirati na bubreće waterstop trake na bazi prirodnog sodium bentonita.

Sodium bentonit je netoksična, kemijski inertna bubreća glina vulkanskog porijekla nastala prije 200 milijuna godina. U kontaktu s vodom ima svojstvo bubrenja i do 16 puta više od svog volumena u suhom stanju te spriječava prolaz vode stvaranjem gustog, nepropusnog gela.

Waterstop RX je hidroekspanzivna waterstop traka (presjeka 25x19mm) od specijalno formuliranog spoja prirodnog sodium bentonita i butil gume.

Upotrebljava se u horizontalnim i vertikalnim radnim prekidima kod betoniranja, a postavlja se na lice postojećeg betona, tako da bude potpuno zarobljen u spoju nakon sljedećeg betoniranja.

 U kontaktu s vodom koja ulazi u spoj, traka će nabubriti unutar svog zatvorenog prostora i stvoriti čvrstu kompresijsku brtvu koja potpuno spriječava prodor vode. Jedinstvena karakteristika bentonita omogućuje Waterstop RX traci samoinjektiranje, brtveći lokalna gnijezda i mikropukotine u betonu. Brtva će izdržati i biti učinkovita protiv hidrostatskog pritiska stupca vode od 70 m.

PREDNOSTI:

 • – Samobrtveći
 • – Brzo se i jednostavno postavlja mehaničkim pričvršćivanjem na postojeći beton bez prethodnih priprema
 • – Nisu potrebni posebni alati, ljepila prajmeri ili varenje
 • – Aplicira se na svim temperaturama
 • – Ima WRC dozvolu za upotrebu u aplikacijama s pitkom vodom

  Na kraju vrijedi napomenuti kako radni spojevi čine samo manji dio troškova ukupne gradnje, ali bez učinkovitog brtvljenja mogu načiniti disproporcionalno veće troškove saniranja. S rješenjem koje je ovdje navedeno, ti troškovi se mogu u izbjeći.

  Izvor:

  DRACO MERX d.o.o. Autor: Igor Drašković Mjesto: Split Ulica i kućni broj: Mažuranićevo šetalište 14 Poštanski broj: 21000 Telefon: +385 (0)21 340-820 Telefax: +385 (0)21 322-729
 •  

]]>