Kameno brašno otvorilo vrata Europe

DRNIŠ – Na novom pogonu instalirana je najmodernija tehnologija a uloženo je oko 1,7 milijuna eura. Konkurenciju u Hrvatskoj uopće nemamo jer smo jedini u ovolikoj mjeri modernizirali pogon i jer jedini imamo ovaj program kalcitnog punila, kazao nam je vlasnik tvrtke “Mikrosiverit Za dom”, Marko Skejo

Prva tvrtka u Hrvatskoj koja je pokrenula proizvodnju kalcitnog punila zvanog kameno brašno ili filer je tvrtka “Mikrosiverit Za dom” iz Drniša. Naime, ta tvrtka koja se inače bavi iskopom kamena i preradom kalcij-karbonata, netom je u okviru svoje tvornice u Siveriću, u pogon pustila novo postrojenje. Tu se u kugličnom mlinu teškom 54 tone namijenjenom isključivo za sitne granulacije, melje kamen izvrsne čistoće, te se proizvodi filer. Primjena kamenog brašna uistinu je široka, te se primjenjuje samostalno ili u smjesi za proizvodnju npr., umjetnih gnojiva i plastičnih masa, u papirnoj industriji, kao dodatak u farmaceutskim proizvodima, u procesnoj industriji za pročišćavanje, u kozmetičkoj industriji i slično. Time su se tvrtki “Mikrosiverit Za dom” otvorila vrata zapadno europskog tržišta, i već imaju ponude od raznih kupaca iz Njemačke, Austrije i Italije.

Transport ovog proizvoda i inače trpi nekih 1200 – 1500 kilometara, te se s navedenog tržišta javilo oko 200 zainteresiranih. – Na novom pogonu instalirana je najmodernija tehnologija a uloženo je oko 1,7 milijuna eura. Tržište u kemijskoj proizvodnji traži najfinije granulacije, dakle 0 – 20 mikrona. Kako je to isto tržište nedovoljno zastupljeno, logičan korak u poslovanju bilo je proširenje našega proizvodnog asortimana. Konkurenciju u Hrvatskoj uopće nemamo jer smo jedini u ovolikoj mjeri modernizirali pogon i jer jedini imamo ovaj program kalcitnog punila, kazao nam je vlasnik tvrtke “Mikrosiverit Za dom”, Marko Skejo.

Analize su pokazale da sirovinu, odnosno kamen, iz kojeg se proizvodi filer odlikuje 97.98 postotna bjelina s vrlo malim tragom željeza, a vadi se iz kamenoloma u Parčiću. Kemijski sastav svih deset frakcija kalcitnih punila koja proizvodimo je ista. Dakle, riječ je o 78 postotnom kalcij karbonatu, izuzetne bjeline, a u pitanju je do sada bila samo finoća mlina. Sirovina prolazi kroz fizikalan proces meljave, a ovim novim mlinom postižu se najfinija punila, široke namjene. Dakle, za nas je to važan i kvalitetan proizvod, no gledajući u konačnici to je ipak sirovina, dodala je voditeljica proizvodnje i prodaje u “Mikrosiveritu”, Marija Čondić. Tvrtka je do sada proizvodila žalo za vanjsko tržište, sirovinu za žbuku, te beton. “Mikrosiverit Za dom” je i nastao na temeljima prve betonare s područja Dalmacije.

No, u planu nam je i daljnje širenje proizvodnog asortimana, kaže Marko Skejo, i to kakvog u Europi proizvodi samo nekoliko tvornica, To je jako skup proizvod, vrijednost takvog projekta iznosi i do 20 milijuna eura. Radi se o mokrom proizvodu gdje se sirovina kemijski obrađuje, a potrebno je dosegnuti i 99 postotnu bjelinu. Najvažniji je za papirnu i farmaceutsku industriju. Ovaj projekt, ako nam poslovna banka osigura potrebno pokriće, a vjerujemo da hoće, imamo namjeru realizirati u bliskoj budućnosti, istaknuo je Skejo. Matilda JELČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr