Kamenolom uništio Papuk

POŽEGA – Zbog očuvanja prirodnih ljepota i izuzetno vrijednih arheoloških nalazišta u Parku prirode Papuk, jučer su Osječki zeleni na konferenciji za novinare ponovno zatražili zatvaranje kamenoloma “Veličanka 2” koji se nalazi u Parku prirode Papuk.

Tom su prilikom oni upozorili kako je udruga u protekle tri godine podnijela nekoliko kaznenih prijava protiv “Kamen Ingrada” i odgovornih osoba.“Mi smo za tri godine podnijeli četiri kaznene prijave i to na svim razinama državnog odvjetništva od Zagreba do Požege. Dobili smo jedan jedini odgovor i to da je slučaj prenesen na državno odvjetništvo u Požegi. Poslije toga ništa se nije događalo. S današnjim danom smatramo da će državno odvjetništvo donijeti odluku u korist prirode, odnosno da je zatvoren kamenolom i krivac kažnjen.” – izjavila je to predsjednica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda, kategorički tvrdeći kako su radom kamenoloma “Veličanka 2” zauvijek uništene nemjerljive prirodne vrijednosti i nacionalno blago koje se nikada neće popraviti. “Uništena je ogromna površina najstarijeg gorja unutar kontinentalnog dijela Hrvatske, ali i urušen ugled Parku prirode Papuk kandidatu za europske geoparkove.

To su štete koje generacije neće moći ukloniti, a ne mogu se novčano namiriti ni nadoknaditi”, upozorila je predsjednica. Na izuzetne vrijednosti u Parka prirode Papuk na konferenciji za novinare upozorio je i ravnatelj te javne ustanova Ivica Samardžić napominjući kako su unatrag nekoliko mjeseci na tome području pronađeni uistinu vrijedni arheološki nalazi. “Stručne su službe Parka prirode Papuk u posljednjih nekoliko mjeseci otkrile jednu endemičnu vrstu puža, novu špilju koja je kao i nadaleko poznata Uviraljka ujedno i zimovališta šišmiša, arheološko nalazište, naselje iz sopotske kulture staro četiri tisuće godina prije Krista, ostatke jednog kostura nosoroga starog 15 milijuna godina. Uz to, determinirao je i 80 geoloških točaka koje su temelj za buduće uključenje Parka prirode Papuk u asocijaciju europskih geoparkova. Sve su to prirodne vrijednosti koje treba prezentirati široj javnosti, ali i zaštititi od daljnje devastacije”, rekao je Samardžić.

Na konferenciji za novinare najavljena je i inicijativa o osnivanju Papučkog foruma koji bi, kako se očekuje, za svoj rad mogao dobiti potporu i međunarodnih fondova. Taj bi forum, rečeno je, uz angažiranje 6-7 zainteresiranih udruga, radio na zaštiti ovog najvrjednijeg prirodnog prostora u ovom dijelu Slavonije. Na nužnost zatvaranja kamenoloma “Veličanka 2” u Parku prirode Papuk jučer su upozorili i predstavnici Slavonskog planinarskog saveza i kluba »Paraglidera«. Tom je prilikom također istaknuto kako u Parku prirode Papuk danas legalno rade četiri kamenoloma te da “Kamen Ingrad” do kraja idućeg mjeseca mora ishoditi lokacijsku dozvolu te izraditi novu studiju utjecaja na okoliš. Autor: Verica REBRINA Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>