Kat raste od 13 centimetara?!

ZADAR – Za Slavka Fantinu i njegova brata Fabijana -kuće su prilikom gradnje morale biti odmaknute od susjedne parcele po tri metra, visinom koja nije smjela prelaziti devet metara, a njegov susjed dr. Bruno Burazin zatražio je i dobio idejno rješenje dogradnje trećega kata, što nužno znači povećanje visine kuće iznad devet dozvoljenih metara

Prema Prostornom planu općine Sveti Filip i Jakov donesenom u ožujku 2002. godine – a čiji su se propisi koristili i dvadesetak godina prije toga – kaže se da se “samostojeća građevina može izgraditi na minimalnoj površini građevinske parcele od 500 četvornih metara”, uz napomenu da ista građevina ne smije biti viša od devet metara. Za Slavka Fantinu i njegova brata Fabijana – koji su još prije dvadesetak godina izgradili svoje kuće u predjelu Titulićka – i u trenutku građenja kuća, makar za taj dio Svetog Filipa i Jakova nije postojao Prostorni plan, vrijedila su današnja pravila: kuće su im morale biti odmaknute od susjedne parcele po tri metra, a visina kuće nije smjela prelaziti devet metara.

Mjerenje netočno? U međuvremenu su, međutim, formirane i susjedne parcele, pa je tako susjedna kuća do kuće Fabijana Fantine udaljena čak manje od dva metra! A prvi susjed Slavka Fantine postao je dr. Bruno Burazin iz Zagreba koji je svoju vikendicu izgradio na dozvoljenoj udaljenosti od tri metra. I tu ne bi trebalo, niti je bilo susjedskih problema. Sve donedavno. Za Slavka Fantinu – koji je, kako reče, od početka nastojao sa susjedom Burazinom graditi dobre odnose – i nije bilo važno što je Burazin izgradio kuću na površini manjoj od propisanih 500 četvornih metara, ali je bio iznenađen susjedovom namjerom podizanja novog krova kuće odnosno zahtjevom lokacijske dozvole za nadogradnju potkrovlja Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije – Ispostava Biograd na Moru. Na ovaj Burazinov zahtjev Dragica Medić, arhitektonska tehničarka, po ovlaštenju predstojnika Ispostave, donosi pozitivno rješenje smatrajući da je do dozvoljene visine od devet metara ostalo četrdesetak centimetara. Bruno Burazin bi, prema istom prijedlogu, dakle, mogao nadograditi potkrovlje za četrdesetak centimetara visine. Slavko Fantina počinje sumnjati da se iza moguće dozvole za nadogradnjom susjedova potkrovlja kriju dvije stvari: prvo, da je mjerenje visine Burazinove kuće izvršeno namjerno netočno, te da se iza nadogradnje potkrovlja krije Burazinova namjera o podizanju još jednoga kata kuće.

Da bi svoje sumnje otklonio, Slavko Fantina – uz pomoć stručnjaka – utvrđuje da sadašnja visine susjedove kuće iznosi 8,87 metara, pa mu je krajnje nelogično da netko vrši tako veliki zahvat skidanja krova kako bi ga podigao za 13 centimetara, i – što je još važnije – u uredu jednog ovlaštenog arhitekta otkriva da je njegov susjed zatražio i dobio idejno rješenje dogradnje trećega kata, a što nužno znači povećanje visine kuće iznad devet dozvoljenih metara. Da bi se susjedova namjera nadogradnje krova (iza koje stoji – Fantina sumnja – dogradnja cijeloga kata) zaista izvela, morao je biti obaviješten i Burazinov susjed Fantina koji je dao pismenu izjavu u kojoj se kaže da se on protivi dizanju susjedove kuće na visinu veću od devet metara, kako je to utvrđeno prema važećem prostornom planu.

Zakon “žmiri”– Između mene i susjeda dr. Bruna Burazina – kaže Fantina – nije došlo, niti želim da dođe, do ozbiljnog narušavanja odnosa, ja razumijem njegovu želju za dobivanjem više prostora, ali sam mu otvoreno rekao da ću se protiviti njegovoj namjeri podizanja visine kuće iznad visine dozvoljene prostornim planom, koji je za mene i moga brata Fabijana važio i prije dvadesetak godina. Ne shvaćam kako je moguće da Županijska ispostava Zavoda za prostorno uređenje u Biogradu na Moru jednima traži dlaku u jajetu u poštovanju zakona, a drugima – među koje ne spada samo dr. Burazin – pokušava na sve načine dozvoliti ono što oni traže, makar to bilo protiv Prostornog plana općine Sveti Filip i Jakov – kaže Fantina. Stanko BAŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>