Keramička pločica

Sinteriranje daje takvim oblogama zatvorenu površinsku strukturu te ih i bez glazure čini rezistentnim na vlagu. Uporabom gline u boji i metal-oksida postižu se različite nijanse boja, tako primjerice crvenkasto obojenje nakon pečenja ukazuje na udio željeznih oksida , dok udio vapna utječe na žućkasto obojenje. Postavljanje se vrši u posteljicu od morta ali i ljepljenjem.

Ploče od glinene opeke

Osnovni sastojak ovih ploča je glina koja nastaje kao produkt raspadanja glinenca i ilovače, koji se pečenjem u pećima na temperaturi od 800 do 900°C oblikuju u ploče. Kod ovih nižih temperatura pečenja ne nastaje efekat sinteriranja te ploče zato nemaju zatvorenu , već poroznu površinsku strukturu.

Te ploče se uglavnom zaštićuju sredstvima kao što su voskovi i ulja, kako bi se podna obloga lakše održavala (smanjenje sposobnosti apsorpcije prašine, eliminiranje oštećenja od vlage). Postavljaju se ili u posteljice od morta ili postupkom ljepljenja.

Ploče od klinkera

Ploče od klinkera se po sastavu materijala i postupku proizvodnje mogu usporediti s pločama od glinene opeke, iako se klinker ploče peku na znatno višim temperaturama (ca. 1.200°C), što za posljedicu ima sinteriranje materijala.

Ploče imaju zatvorenu strukturu površine i jako su čvrste i postojane na mraz i vlagu. Klinker ploče se postavljaju u posteljicu od morta.

Građevinsko-fizikalne osobine

Sve mineralne podne obloge pokazuju visoku specifičnu gustoću i dobru toplinsku provodljivost. Često se kombinira mineralna podna obloga s podnim grijanjem, kako bi se kompenzirao tzv. «efekat hladnih nogu». Većina mineralnih podnih obloga spada u klasu materijala A1 prema europskoj normi 4102- nezapaljivi.

Primjenom ploča specifične gustoće veće od 1600 kg/m3 može se pretpostaviti smanjenje prijenosa buke prenošene zrakom, zato nasuprot tome čvrste podne obloge dobro provode vibracijsku buku ( buku od koraka). Uzimanjem u obzir konstruktivnih mjera (plivajući estrih/košuljica) može se smanjiti širenje buke.

Ekološki aspekti

Mineralne podne obloge su sa stanovišta ekologije općenito visoko klasificirane, što je uvjetovano nepostojanjem organskih materijala, te je tako isključeno i zasićenje zraka unutarnjeg prostora , naročito ako ljepilo za pločice ne oslobađa organske komponente (VOC).

Treba voditi računa o osnovnim sastojcima koji pokazuju povećanu radioaktivnost, primerice granit, a i uporabljene glazure mogu sadržavati urandioksid.

Mineralne podne obloge odgovaraju svojim glatkim površinama alergičnim osobama, jer se nakupine prašine i raznih alergenata lako uklanjaju.

]]>