Kiše opet otvorile polemiku oko sanacijae krovova u Belom Manastiru

BELI MANASTIR – Rasprava o ravnim krovovima belomanastirskih zgrada, na žalost, već godinama počinje s početkom prvih većih količina oborina, premda ove godine stanari s njima muku muče gotovo cijelo ljeto.

Što napraviti da stanarima gornjih (i ne samo gornjih) katova zgrada više ne prokišnjava, pitanje je na koje u ovom trenutku, čini se, nema odgovora. Jednostavno ne znam kome se obratiti. Preostaje mi samo da plačem ili da skočim s petog kata – ogorčeno priča jedna stanarka belomanastirske Ljepotice, kojoj je bojenje zidova te postavljanje kuhinjskih posuda i kanti gotovo svakodnevna “rekreacija”. Ne prokišnjava samo meni. Žale se čak i stanari nižih katova, a poplave su svakodnevica i u kafiću smještenom u prizemlju zgrade – tvrdi, dodajući kako su joj živci već napeti kao struna. Slična, ako ne i gora situacija, je u prije okupacije Baranje dograđenom dijelu zgrade na raskrižjuu Osječke i “Poštanske” ulice, čiji stanari su se već u nekoliko navrata obraćali i medijima kako bi javnosti pokazali u kakvim uvjetima žive. Prva (i jedina?) adresa na koju se svi obraćaju belomanastirska je Stanouprava, tvrtka koja skrbi o 111 katnica i 218 dvodomki na području Baranje (ukupno 71.000 četvornih metara stambenog prostora), a koja, više je nego očito, nema dovoljno novca za saniranje postojećeg stanja.

Teško je, gotovo nemoguće sanirati ono što je ranije loše napravljeno – počinje priču direktor Stanouprave, Ivan Košak. Napominje kako korisnici stanova i njihovi budući vlasnici nisu krivi za loše izvedbe zgrada, ali napominje kako svaka zgrada ima svoj svojevrstan podračun u okviru sredstava pričuve na koji “sjedaju” sredstva uplaćena od najamine i zajedničke pričuve. Premda, sukladno Vladinoj uredbi, sanacija krovišta ubraja se u hitne i nužne radove, na računima zgrada nema dovoljno novca za tako radikalne zahvate. Objašnjava kako bi dovoljno novca bilo tek nakon 20-ak godina uplata, ali bez ikakvih trošenja, a to je nemoguće. Jedino rješenje je, napominje, kreditno zaduživanje pojedinih zgrada, ali i ovdje se javlja problem zbog toga što belomanastirski i baranjski stanovi za sada još uvijek nisu u privatnom vlasništvu, a kada će biti u ovom trenutku ne zna nitko. Nakon svega konstatacija je kako će se problem ravnih krovova prenijeti na buduće vlasnike stanova što će dodatno otežati posao Stanoupravi ili bilo kojoj drugoj tvrtki koja u budućnosti bude skrbila o zgradama. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr