Klima-uređaji povećali potrošnju struje

OSIJEK – Nevjerojatne vrućine ovoga vikenda u Osijeku, osim osjećaja nelagode građanima, prouzročile su i veću potrošnju električne energije.

Naime, posljednih godina smo svjedoci kako klimatizacijski uređaji više nisu samo privilegij imućnih pa velik broj kućanstava problem visokih temperatura rješava upravo ugradnjom tih rashladnih kutija. Iz Elektroslavonije doznajemo kako je tijekom vikenda potrošnja električne energije zaista bila povećana. – Nema razloga za zabrinutost budući da u ovim vrućim, ljetnim mjesecima očekujemo veću potrošnju upravo zbog različitih rashladnih uređaja koje Osječani koriste, kaže dežurni dispečer Elektroslavonije.

Visoke temperature kao i one vrlo niske znaju prouzročit kvarove na mreži, no, u Elektroslavoniji govore, kako nekih većih kvarova na elektroenergetskoj mreži zbog proteklih nekoliko, zaista, vrućih dana nije bilo i, prema dispečerovim riječima, uglavnom su se događali manji kvarovi po kućanstvima koje su ekipe Elektroslavonije pravodobno riješile. Doznajemo kako visoke temperature, također, imaju utjecaja na transformatore električne energije jer se postrojenje zna zagrijati na višu temperaturu od one uobičajene, odnosno radne. – Transformatori koji su izloženi suncu griju se nešto više nego što je uobičajeno, no ne očekujemo nikakve kvarove na postrojenjima, ali ipak smo spremni i na takvu situaciju, kaže dežurni dispečer. Iako meteorolozi za kolovoz predviđaju relativno normalno vrijeme s prosječnom temperaturom od 30 Celzijevih stupnjeva, za sljedeći se vikend predviđa slično vrijeme kao i upravo proteklog vikenda. Sreća je da će te visoke temperature potrajati samo nekoliko dana pa nema ni nekog većeg razloga za zabrinutost za stanje u elektroenergetskoj mreži. Autor: A.KRISTEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr