Klimatizacija zimskog vrta

Uvijek je u blizini prisutna opasnost od velike vrućine tijekom ljetnih mjeseci odnosno hladnoće tijekom zime ili možda od stvaranja kondenzata na konstrukcijskom okvirima i staklu.

Poglavito treba obratiti pozornost na činjenicu da je u zimskom vrtu instaliran ispravan sustav grijanja i provjetravanja. Dosadašnja rješenja kao što su konvektorsko ili podno grijanje nisu uvijek u stanju pravilno reagirati na vanjske atmosferske i temperaturne promjene, na određeni intenzitet sunčevih zraka, promjene vanjske temperature, osim toga zauzimaju dosta prostora a energiju za zagrijavanje uglavnom crpe iz fosilnih goriva.

Posebno za klimatske uvjete u zimskim vrtovima razvijene su toplinske pumpe . One tijekom zimskih mjeseci griju prostor, a tijekom ljeta ga hlade; osim toga moguće ih je programirati na određeni rad. Toplinske pumpe brzo registriraju bilo kakve temperaturne promjene i reagiraju na njih.

One uzimaju vlagu iz svoje okoline i tako sprječavaju nastajanje kondenzata na staklu i okvirima, zauzimaju vrlo malo mjesta, filtriraju prašinu i polen iz zraka i dvije trećine energije u svom radu dobivaju iz okoline. Vrlo se jednostavno postavljaju, čak i naknadno.

Unutar automatskog upravljačkog sustava zimskog vrta ”ruku pod ruku” rade s sustavom za provjetravanje. Na ovaj način zimski vrt možemo koristiti kao ugodno mjesto za boravak ljudi u biljaka tijekom cijele godine.

Klimatski uvjeti i prilike u zimskom vrtu razlikuju se od onih u običnim prostorijama u kući. Razlog tomu je u prvom redu konstrukcija zimskog vrta. Nosivi elementi i ostakljenje zimskog vrta predstavljaju u usporedbi sa zidovima obične kuće relativno slabu toplinsku izolaciju.

Stoga se tijekom hladnih zimskih mjeseci u zimskom vrtu može nakupiti kondenzirana voda:

staklene plohe postanu mutne, navlake i drugi materijali ovlaže i počinje se stvarati plijesan. Kako bi se spriječilo nastajanje kondenzata zimski vrt zahtijeva odgovarajući sustav grijanja.

Jeftino i učinkovito rješenje u borbi protiv kondenzata predstavljaju toplinske pumpe koje zajedno s automatskim upravljačkim sustavom ekološki i ekonomski reguliraju klimu u unutrašnjosti zimskog vrta i pri tome dvije trećine potrebne toplinske energije u svome radu dobivaju iz okoline.

Jednu treću doduše ipak dobivaju iz električne utičnice. No ukupni troškovi su ipak znatno smanjeni u usporedbi sa sustavima za grijanje na fosilna goriva pa ih to čine i izuzetno ekološki prihvatljivima.

Dio toplinske pumpe koji se nalazi vani iz vanjske okoline uzima toplinu i ubacuje je u unutrašnjost. Dio toplinske pumpe koji se nalazi s unutarnje strane uzima hladni zrak s poda, zagrijava ga i podiže u visinu – idealno rješenje protiv nastajanja kondenzata.

Tijekom ljeta toplinska pumpa preuzima sasvim drugu ulogu – ona se naime ponaša kao klima uređaj i hladi prostor u unutrašnjosti. Objedinjavanjem ovakvim modusa rada za toplinsku pumpu možemo reći da je uistinu multifunkcionalni uređaj.