Konačno rekonstrukcija Strossmayerovog trga

ĐAKOVO – Braneći prijedlog proračuna Grada Đakova za 2006., koji je prošlog tjedna – u iznosu od 40,7 milijuna kuna – usvojen na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Zoran Vinković, najavljujući najveće đakovačke investicije za sljedeću godinu – sanaciju deponija Vitika, gradnju kolektora i odvodnje Kuševac-Ivanovci te daljnje uređenje grada, uz ovo potonje istaknuo je rekontrukciju Strossmayerovog trga. O rekonstrukciji prostora “omeđenog” katedralom, Biskupskim domom, Sjemeništem, kurijama i drugim objektima, istina, govori se već petnaestak godina, napravljena je i maketa novog izgleda Trga, no svo ovo vrijeme dalje od te vizualizacije nije se (previše) odmaklo, a maketa već godinama stoji u zgradi Poglavarstva. No, sudeći prema sve češćim najavama na sjednicama Poglavarstva, GV-a pa i gradonačelnikovom govoru na prošlotjednom božićnom prijmu, 2006. bi trebala biti godina ulaska u taj veliki projekt koji bi poziciju u proračunu trebao imati u idućih nekoliko godina. Također, kao dio priprema za početak projekta pri Gradu je osnovano Povjerenstvo za pripremu i realizaciju projekta Trga J. J. Strossmayera.Vinković kaže kako će postojećenje idejno rješenje Trga, napravljeno 1989., ići na revitalizaciju, a spomenuto Povjerenstvo odlučit će potom da li prihvatiti revitalizirano postojeće rješenje ili, ipak, ići u novo.

Nakon toga, dodaje, znat će se i stvarna vrijednost projekta. U proračunu za 2006. za rekonstrukciju Trga osigurana su 2 milijuna kuna s tim što bi taj iznos rebalansom, dodaje Vinković, mogao biti i veći. Sadašnjim rješenjem Trga, on je i pješačka, i prometna, i parkirališna zona, sa zelenim pojasom i klupama. Hoće li novim izgledom Trg u cijelosti postati pješačka zona, odnosno kako će biti riješeno njegovo novo prometno rješenje – odgovor će, kaže Vinković, dati struka. “No, ono što se već sada sa sigurnošću može reći jest da će rekonstrukcija Strossmayerovog trga biti svakako mnogo jeftinija od sanacije središnjeg osječkog trga”, najavljuje Vinković. Autor: S.ŽUPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>