Konačno završetak gradnje biciklističke staze do Bilja

OSIJEK – Pješačko-biciklistička staza od Osijeka do Bilja pri završetku je. Gradnja te prometnice, duge oko pet kilometara, od cestovnog mosta u Osijeku preko Drave do ulaza u Bilje, gdje se nastavlja na već izgrađenu biciklističku stazu u preuređenoj Blatnoj ulici, otegnula se na čak godinu i pol dana, iako je trebala biti završena još prošlog ljeta.

Građevinari su, naime, morali malo-malo prekidati posao i čekati s nastavkom gradnje dok su obavljana brojna deminiranja prostora Kovačkih livada uz Biljsku cestu. No, unatoč tome, kaže glavni inženjer gradilišta Mojmir Pervan, iz tvrtke Binder, koja je Osijek-Koteksu bila podizvođač radova na stazi, stazom su se ljetos služili i Osječani i Biljani jer je trasa bila asfaltirana sve do pružnog prijelaza željezničke pruge Osijek – Beli Manastir. Sada nam je preostalo napraviti samo pružni prijelaz, a i na taj dio posla morali smo čekati dok ne dobijemo suglasnost Hrvatskih željeznica. Sada smo napokon došli do rješenja gdje staza smije prelaziti preko pruge.

Umjesto, kako je najprije bilo predviđeno, s jedne strane željezničkog objekta uz prijelaz, morali smo prebaciti trasu staze kako bismo obišli taj objekt s druge strane. Sada nam preostaje još samo postaviti barijere s obje strane prilaza pružnom prijelazu zbog sigurnosti korisnika staze i asfaltirati tih nekoliko metara. Nakon što postavimo barijere, stavit ćemo i znakove zabrane prolaska, koji će ondje ostati sve dok se ne obavi tehnički pregled staze, odnosno dok ona ne dobije uporabnu dozvolu – priča Mojmir Pervan. Pervan napominje da trenutačno planiraju pokos nasipa nove staze strojevima i dodaje kako su već popravili dio, koji je nedavno oštećen prolaskom šlepera koji su se stazom koristili kako bi obišli mjesto prometne nezgode na Biljskoj cesti. Autor: D.PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>