Konferencija EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for all – svečana energetska uvertira ulasku u Eur

Naime, REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) u suradnji sa FEDARENE (European Federation of Agencies and regions for Energy and Environment ), ovih dana privodi kraju višemjesečne intenzivne pripreme za konferenciju EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for all. Program konferencije, pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, predstaviti će primjere prakse ponajboljih regija i energetskih agencija iz cijele Europe, uključujući Jugozapadnu Englesku, Gornju Austriju, Berlin, Baskiju i Irsku – kao predsjedavajuću zemlju EU u prvoj polovici 2013. godine. Visoki politički predstavnici navedenih zemalja (uključujući zastupnike Europskog parlamenta te ministre) poželjet će dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici, dok će s naše strane gradonačelnik Grada Zagreba te župani vodećih županija Sjeverozapadne Hrvatske predstaviti najuspješnije projekte u području energetske učinkovitosti te obnovljivih izvora energije, nagrađene European Solar Prize Award 2012 te ManagEnergy Award 2011.

Županica Krapinsko zagorske županije gđa. Sonja Borovčak, predstavit će projekt rekonstrukcije 17 škola po niskoenergetskim principima, koji je do danas jedinstveni primjer u Hrvatskoj. Investicija vrijedna oko 1,5 milijuna eura, financirana je kreditom od strane Europske investicijske banke, dok je tehničku dokumentaciju te provedbu radova osigurala REGEA. Bit će najavljena i energetska obnova dvorca Bračak, povijesnog objekta s kraja 18. stoljeća, koji će u budućnosti predstavljati energetski centar i poduzetnički inkubator za širu regiju. U ovu veliku investiciju uključeni su i Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije, a značajna se pomoć i suradnja očekuje i od Kraljevine Norveške. Župan Karlovačke županije g. Ivan Vučić, predstavit će županijski program osmišljen 2009 od strane REGEA-e, I ja mogu imati solarne kolektore! koji je prije nepuna dva mjeseca nagrađen prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012. S vremenom, projekt se razvio u nacionalni program za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora u kućanstvima koji se proširio po cijeloj Hrvatskoj, a postao je poznat i širom Europe. Uz projekte ugradnje dizalica topline u zgradama vrtića te dvorca Lužnica, zamjenik župana Zagrebačke županije g. Rudolf Vujević premijerno će najaviti projekt raspisivanja natječaja za ugovornu prodaju topline namijenjenu školama, kojim će lož ulje ustupiti mjesto ekološki prihvatljivijem energentu – biomasi. Ovo je već uobičajena praksa u Austriji, Italiji i Sloveniji, kojom se potiču lokalni šumovlasnici na poduzetništvo, a upravo su njihovi stručnjaci ponudili prijenos znanja u sklopu europskog projekta koji zajedno provode županija i REGEA.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, predstaviti će Grad Zagreb u svojstvu predvodnika na području energetske održivosti u Jugoistočnoj Europi. Naime upravo je Grad Zagreb jedan od prvi europskih gradova koji se priključio inicijativi Sporazum gradonačelnika, čiji je krajnji cilj okupljanje gradova spremnih na smanjenje emisije CO2 za više od 20% do 2020. godine primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Posvećenost ovom važnom europskom instrumentu, Grad Zagreb je pokazao i 2011., iniciravši osnivanje Hrvatskog kluba potpisnika Sporazuma gradonačelnika kao jednog od prvih takvih klubova u Europi, a koji danas okuplja već 44 hrvatskih gradova i općina.

William Gillett, visoki predstavnik Izvršne Agencije za Kompetitivnost i Inovacije Europske komisije, moderator je skupa. Ispred Odbora regija, savjetodavnog tijela EU koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti, govoriti će Mercedes Bresso, prva potpredsjednica, a ispred hrvatske Vlade govoriti će dr. Siniša Hajdaš Dončić, Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Posebno zanimljivo izlaganje o važnosti energetike u kohezijskoj politici Europske unije te o utjecaju na Hrvatsku kao novu članicu, održat će Raphael Goulet, visoki predstavnik Europske komisije, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Opće uprave za regionalnu politiku. Interes za konferenciju iznimno je velik, a s obzirom na najavljena sudjelovanja visoko pozicioniranih predstavnika iz RH i EU, ovo događanje pružit će najbolju moguću uvertiru događaju godine – priključivanju Hrvatske europskoj obitelji.

Konferencija će se održati u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, koja je uz Misiju Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i službeni partner projekta. Shodno tome, okupljene će pozdraviti i gđa Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK te veleposlanik, šef Misije Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji, g. Vladimir Drobnjak, koji je dugi niz godina obnašao dužnost glavnog hrvatskog pregovarača sa EU. Posebno zanimljivo bit će završno izlaganje dr.sc. Julija Domca, ravnatelja REGEA-e – agencije koja je osmislila i provela nagrađene projekte predstavljene od strane županija te saborskog zastupnika Tonina Picule, ujedno i zastupnika promatrača Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu koji će predstaviti najnoviju deklaraciju o Hrvatskoj sa sjednice Europskog parlamenta koja će se održati upravo 22. siječnja .

Više informacija na http://www.regea.org/brussels2013

Kontakt:
Tina Opalić, dipl. oec.
Voditeljica međunarodne suradnje

Tel: +385 1 777 9589, 091 3885326
topalic@regea.org
www.regea.org