Konstruiranje zimskog vrta

Oba načina sastavljanja zimskog vrta nude mnoštvo različitosti u sebi, no međusobno se razlikuju optički i funkcionalno. Koji način gradnje najbolje pristaje uz Vašu kuću dobroj je unaprijed točno provjeriti i detaljno se o svemu informirati.

Kako bi se konstrukcija dobro i kvalitetno zaštitila od vjetra i atmosferskih padalina u njezin se krov na drvo postavlja ugradbeni aluminijsko-stakleni sustav sa vrlo dobrim pozadinskim prozračivanjem. Mnogi proizvođači opreme za gradnju zimskih vrtova imaju mnogo inovativnih sustava postavljanja.

Kad je riječ o ostakljivanju vrta onda tu nema nikakvih ograničenja jer zimski vrt naime i živi od svjetla koje dopire kroz velike staklene površine.

Tijekom planiranja potrebno je na umu imati i ostalu opremu koja se postavlja u vrtu, tako na primjer kabele je moguće postaviti na konstrukcijske elemente odnosno rogove tako da se niti ne vide. Ukoliko zimski vrt ispravno planiramo, stručno sastavimo i redovito održavamo on će potrajati i preko 30 godina.

Drvo kao konstrukcijski materijal

Kod gradnje zimskih vrtova isključivo se koristi lamelirano drvo koje se sastoji od triju međusobno i paralelno nalijepljenih, suhih dasaka crnogoričnog drveta. Na ovaj način lamelirano drvo ima do 80% veću nosivost od običnog građevnog drveta.

Zahvaljujući tehnološkoj obradi koja njegove osobine definira lamelirano drvo dugotrajno zadržava svoj prvobitni oblik i minimalizira broj pukotina na vlastitoj površini.

Temperaturne promjene u unutrašnjosti vrta i vani nemaju nikakvog negativnog učinka na spojeve odnosno fuge ljepila u unutrašnjosti lameliranog drveta.

Neki proizvođači u zemljama članicama Europske Unije kvalitetno lamelirano drvo označavaju posebnim oznakama kvalitete. Ove oznake jamče trajnu kvalitetu lameliranog drveta budući da je ovakav proizvod prošao kroz nadzor i ispitivanje stručnih tijela.

Boja

Prvi i temeljni nanos boje treba biti boja koja će sprječavati formiranja plijesni i gljivica na površini drveta. Najbolje je ukoliko drvo ovu obradu prođe već u suvremenim pogonima proizvođača opreme za zimske vrtove.

No kad je na drvo nanesena potrebna temeljna zaštita onda je svaka daljnja odluka u pogledu vanjskog izgleda prepuštena samom vlasniku. Naime moguće je izabrati bilo koju boju koju ćemo imati s unutarnje ili vanjske strane.

]]>