Konzervatori dozvolili asfaltiranje prometnica

BOLJUN – U tijeku su pripreme za asfaltiranje dijela prometnica u Boljunu, oko 1.400 četvornih metara površine, za čiju je modernizaciju pulski Konzervatorski odjel dao suglasnost.

Izvođač je pulska firma Istarske ceste, a vrijednost radova iznosi oko 140 tisuća kuna uključujući PDV. Lupoglavska općina će u ovoj godini za moderniziranje prometnica na svom području ukupno utrošiti oko 750 tisuća kuna s tim da je za asfaltiranje nerazvrstanih cesta prvi put dobila sredstva iz Ministarstva prometa, mora i turizma, Uprave za regionalni razvoj, i to 300 tisuća kuna, a ostatak će se podmiriti iz općinskog proračuna. Najnovijim infrastrukturnim zahvatom konačno će se modernizirati prometnice koje su prekopane lani pri gradnji kanalizacijske i vodovodne mreže u Boljunu. Kompletna gradnja kanalizacije koštala je oko 980 tisuća kuna, a taj je zahvat uz lupoglavsku općinu sufinancirala i Istarska županija. U tijeku je izdavanje lokacijske dozvole za kolektor, uslijedit će ishodovanje građevinske dozvole, a sredstva za njegovu gradnju planirana su u proračunu za iduću godinu. Investicijskim zahvatom Istarskog vodovoda Boljun je lani dobio i vodu iz vodoopskrbnog sustava. Dio ulica planira se popločati kamenom tako da se u suradnji s Konzervatorskim odjelom nabavlja materijal. U prvoj fazi je ugovorena nabava 180 četvornih metara kamena i njegova obrada.

Općina je za tu investiciju također dobila sredstva Uprave za regionalni razvoj tako da bi ove godine bio nabavljen dio materijala, a iduće bismo nabavili ostalo te kamen postavili, istaknuo je načelnik Franko Baxa. Ovisno o vremenskim prilikama, radovi bi mogli početi u proljeće. U Boljunu se ukupno u prvoj fazi planira postaviti oko 300 četvornih metara popločenja, a u sklopu toga riješit će se uspon te dio trga ispred kaštela. Druga faza će ovisiti o sredstvima. Cilj Općine je da se Boljun kao mali srednjovjekovni grad u kojem danas živi šezdesetak stanovnika u cijelosti uredi što je preduvjet i njegove turističke promocije i revitalizacije, naglasio je Baxa. G. ČALIĆ ŠVERKO Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>