Koridor 5C povezat će hrvatski istok i jug

SLAVONSKI BROD/STARI PERKOVCI – Prilikom boravka članova hrvatske Vlade u Brodsko-posavskoj županiji jučer je službeno obilježen početak gradnje autoceste A5, na međunarodnom cestovnom koridoru 5C.

Jučer su počeli radovi na prvoj dionici Sredanci (autocesta Zagreb – Lipovac) – Đakovo. Radove je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Današnje otvaranje radova označava povezivanje istoka i juga Hrvatske u jedinstven prometni prostor. Za ovaj dio Hrvatske znači stvaranje pretpostavki za podizanje standarda života, istaknuo je Šeks. Autocestom A5 će sa središnjim dijelom Hrvatske biti povezan i Osijek, najveći grad u Slavoniji. Početak radova na koridoru 5C ima veliko značenje za jug Hrvatske, jer će njime preko Bosne i Hercegovine biti otvorene nove perspektive za razvoj tamošnjeg gospodarstva, posebno Luku Ploče. Ovo je veliki dan za Slavoniju i Baranju i za Hrvatsku. Prije predviđenog roka obavili smo sve pripreme za otvaranje radova na koridoru 5C.

Ovaj srednoeuropski koridor povezuje Hrvatsku sa susjednim zemljama. Za ove krajeve on je temelj ne samo za ostvarivanje prometne povezanosti. On je temelj svekolikog razvoja ovih krajeva. Nama u Vladi stalo je do ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva. Otvaranje radova na koridoru 5C je kruna uz druge radove na autocestama (Bajakovo, Macelj, Ploče, Rijeka, Sisak). Hrvatska je pokazala da ima snage uhvatiti se ukoštac s više dionica odjednom, rekao je na svečanosti otvaranja premijer Ivo Sanader. Spoj Osijeka na autocestu Zagreb – Lipovac očekuje se 2008. godine. Vrijednost cijele investicije je tri milijarde kuna, prva dionica, ona do Đakova, vrijedna je 1,4 milijarde. Svečanost otvaranja održana je u Starim Perkovcima gdje će biti sagrađen nadvožnjak iznad međunarodnog pružnog pravca na dionici Slavonski Brod – Vinkovci. Autor: M.VRKLJAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>