Kreću poticaji za zapošljavanje

ZAGREB – Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) usvojilo je u petak na sjednici nove mjere aktivne politike zapošljavanja, što znači da poslodavci vrlo brzo mogu očekivati poticaje za zapošljavanje.

Vlada bi, naime, mjere mogla usvojiti već sljedeći tjedan. Novost je da će poticaje moći dobiti samo oni poslodavci koji ispunjavaju sve obveze prema radnicima i državi te da se zapošljavanju mogu nadati ugrožene skupine kao što su branitelji, invalidi, žene starije od 45 i muškarci od 50 godina te samohrani roditelji. Kako je novinarima nakon sjednice kazala potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, za zapošljavanje je u ovoj godini osigurano 150 milijuna kuna, od čega za branitelje 35 milijuna, a dosadašnjim je mjerama zaposleno oko 3500 branitelja. Zapošljavanje invalida poticat će se kroz sufinanciranje zapošljavanja te prilagodbu radnih mjesta. Osim toga, Vlada, rekla je Jadranka Kosor novinarima, za uređenje oko 160 odlagališta otpada u petogodišnjem razdoblju predviđa potrošiti 1,5 milijardu kuna.

Sudeći prema izjavi predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca Ivice Mudrinića, u petak su na GSV-u smanjene tenzije glede Pravilnika za zbrinjavanje ambalažnog otpada, a koje je u posljednje vrijeme potencirao HUP. Kako je kazao, HUP će u suradnji s Ministarstvom okoliša u roku 15 dana oformiti zajedničko povjerenstvo koje će pratiti provedbu Pravilnika te sugerirati njegove eventualne promjene. Sindikati su se, pod izgovorom da su nezadovoljni izvještavanjem dijela medija o njihovu sastanku s premijerom Ivom Sanaderom, odbili izjasniti o odlukama donesenim na sjednici. Sindikalni predstavnik Vilim Ribić kazao je da je to stav članova sindikalne koordinacije, te je optužio medije za »vrlo nekorektne interpretacije sa sastanka o zdravstvenoj reformi«. Međutim, podsjećamo, sindikati su, posebice SSSH, nakon sastanaka s premijerom prvo organizirali konferenciju za novinare, a potom slali priopćenje u kojem se protive dogovorenom na sastancima. Na GSV-u su očito sve probleme oko vlastite neorganiziranosti prebacili na novinare. Jasminka Filipas Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>