Krediti 73 milijarde kuna

ZAGREB – Pojačava se rast plasmana banaka nebankarskim sektorima u Hrvatskoj, posebice kredita stanovništvu koje se u kolovozu zadužilo za novih 1,9 milijardi kuna.

Ukupni plasmani banaka na kraju kolovoza ove godine iznosili su 138,2 milijarde kuna, što je za 3,2 milijarde kuna ili 2,4 posto više nego u mjesecu prije, a to je istodobno i najveći mjesečni porast od studenoga lani. U odnosu na kolovoz 2004., ukupni su plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani za 19,3 milijarde kuna, što predstavlja godišnju stopu rasta od 16,2 posto, pokazuju najnoviji podaci HNB-a. Pritom su plasmani stanovništvu ostvarili godišnju stopu rasta od 23 posto, a trgovačkim društvima 8,2 posto. No, u kolovozu je bio pojačan priljev depozita, posebice deviznih, pa su građani povećali stanje na svojim deviznim računima za više od 2,2 milijarde kuna.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem kolovoza premašili su 73 milijarde kuna, što je 1,89 milijardi kuna više nego u srpnju. Krediti stanovništvu u kolovozu su na godišnjoj razini povećani za 13,6 milijardi kuna ili za 23 posto. U ukupnim kreditima stanovništvu sa 34,1 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju kolovoza iznosili 24,9 milijardi kuna, što je za 967 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 5,7 milijardi kuna ili za 29,9 posto više nego prije godinu dana. Potraživanja banaka od poduzeća na kraju osmog mjeseca iznosila su 61,3 milijarde kuna. To je za 755 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 4,6 milijardi kuna ili za 8,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. [Hina] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>