Krediti građanima porasli 20,9 posto

ZAGREB – Nastavlja se rast kredita banaka pojedinim sektorima u Hrvatskoj, posebice stanovništvu, koje se u srpnju zadužilo za novih 1,3 milijarde kuna.

Ukupni krediti banaka svim sektorima na kraju srpnja ove godine iznosili su 142,5 milijardi kuna, što je za 22,5 milijardi kuna ili za 18,7 posto nominalno više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Pritom krediti stanovništvu bilježe godišnju stopu rasta od 20,9 posto, a poduzećima za oko 12 posto. Ti podaci potvrđuju orijentaciju banaka na i dalje veće kreditiranje stanovništva motivirano izdašnijim prinosima i prihvatljivim rizikom, a da bankari i dalje računaju na dinamično kreditiranje građana, govore i najnovi potezi pojedinih banaka s daljnjim snižavanjem kamatnih stopa i poboljšanjem uvjeta za odobravanje pojedinih vrsta kredita, posebice stambenih.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem srpnja dosegnuli iznos od 71,1 milijardu kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za 5,8 milijardi kuna. Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u srpnju ove godine bili veći za 12,3 milijarde kuna ili za 20,9 posto. U kreditima stanovništvu sa 33,6 posto zastupljeni su stambeni zajmovi, koji su na kraju srpnja iznosili 23,9 milijardi kuna, što je za pet milijardi kuna ili za 26,5 posto više nego prije godinu dana.(H) Preuzeto sa Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr