Krediti stanovništvu porasli za 13,3 milijarde kuna

ZAGREB – Krediti banaka povećani su tijekom 2005. godine za ukupno više od 26 milijardi kuna, pri čemu se stanovništvo zadužilo za novih 13,3 milijarde kuna.

Tako su, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, na kraju prosinca 2005. ukupni krediti banaka svim sektorima premašili iznos od 154,9 milijardi kuna. U tome su najviše, sa 20,7 posto, zastupljeni krediti stanovništvu, dok 40 posto otpada na trgovačka društva, a ostatak na državu, bankarske i nebankarske institucije. Godišnja stopa rasta kredita stanovništva nastavila je rasti i u 2005., te je iznosila 20,3 posto, dok je godinu prije iznosila 18,7 posto. Prema podacima središnje banke, na kraju prosinca stanovništvo je bilo zaduženo za 78,5 milijardi kuna. Ekonomski analitičar Dražen Kalogjera ističe da je u svijetu normalno da ljudi podižu kredite, no napominje da bi kredit morao biti u realnom odnosu s rastom bruto društvenog proizvoda, što u Hrvatskoj nije slučaj.

»Sa stanovništva nacionalne ekonomije, to je potrošnja iznad naših mogućnosti. Građani ulaze u minus, u takozvane individualne bankrote, što može imati negativne posljedice«, kaže Kalogjera. Dodaje da je posve razumljivo što banke kreditiraju građane, jer su im to najsigurniji krediti. U ukupnim kreditima stanovništvu sa 35,1 posto zastupljeni su stambeni krediti koji su na kraju prosinca iznosili 27,5 milijardi kuna, što je 6,2 milijardi kuna više nego godinu ranije. Puno značajniji rast u odnosu na 2004. godinu zabilježili su krediti trgovačkim društvima, koji su u 2004. porasli osam posto, dok su u 2005. zabilježili dvostruko veći porast, odnosno 16,3 posto. Tako su krediti banaka trgovačkim društvima na kraju prosinca prošle godine iznosili nešto više od 62 milijarde kuna, što je oko milijardu kuna više nego u mjesecu prije, a 8,7 milijardi kuna više nego u prosincu prethodne godine. [Relja Dušek] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>