Krivotvorenim dokumentom do urbanizacije?

VODNJAN – Tko je i kakve dokumente iz uprave Grada Vodnjana krivotvorio, a što je početkom srpnja potaknulo i zanimanje policije, podaci su koji još uvijek nisu dostupni javnosti.

Unatoč tome što je od tada prošlo više od mjesec dana i što je prvu vijest o tome pred novinare iznio gradonačelnik Klaudio Vitasović na sjednici Gradskog vijeća održanoj 2. kolovoza. Tajnost podataka o poduzetim akcijama policije navodno uvjetuje predostrožnost da njihovo iznošenje ne bi utjecalo na daljnji tijek njenog postupanja. Sudeći prema dostupnim podacima evidentno je tek da predistražne radnje još uvijek traju. Podsjetimo, informacije o krivotvorenom dokumentu iz gradonačelnika je »izvukla« HDZ-ova vijećnica Živka Kancijanić koja je tražila da komentira glasine prema kojima policija u komunalnoj palači provodi istragu. On je objasnio da je do njega došao krivotvoreni »gradski« dokument, a sumnju u autentičnost izazvala je činjenica da takvu ispravu Grad nije mogao niti smio izdati. O tome je obavijestio policiju, a jedna je djelatnica Grada u međuvremenu suspendirana. Prema dopisu koji smo primili od načelnika Policijske uprave istarske Lorisa Kozlevca, gradonačelnik je policiji 5. srpnja podnio »kaznenu prijavu koja upućuje na sumnju da je počinjeno kazneno djelo krivotvorenja isprave«. O tome je dva dana kasnije obaviješteno i Općinsko državno odvjetništvo u Puli. Nešto više podataka o slučaju »Kozlevac« »nije u mogućnosti iznijeti« dok god traje policijski izvid.

»U mogućnosti« da nas upozna s podrobnijim informacijama nije ni Eddy Putigna iz Općinskog državnog odvjetništva, a kao razlog spominje da od policije Državno odvjetništvo još nije dobilo izvješće o provedenim izvidima. Međutim, Putigna navodi i da su po slovu zakona podaci o osobama protiv kojih je podnesena kaznena prijava službena tajna. »Kada se provedu svi potrebni izvidi i donese državnoodvjetnička odluka, izvijestit ćemo javnost«, stoji na kraju njegovog dopisa. S druge strane, službeni dopisi zasigurno ne mogu zaustaviti ćakule koje kruže Vodnjanom, kao ni nagađanja o identitetu osobe koja je odgovorna za krivotvorenje dokumenta. Tome je vjerojatno kumovala i informacija da je zbog tog slučaja s radnog mjesta u gradskoj upravi privremeno udaljena jedna djelatnica. A takvih pak ne može biti puno. Među glasinama izdvajamo i neslužbenu, ali od uvjerljivog izvora dobivenu informaciju da je krivotvorenim dokumentom pokušana prenamjena zemljišta, odnosno njena urbanizacija. To saznanje, a koje smo u našem upitu spomenuli i Državnom odvjetništvu i policiji, nitko od njih nije potvrdio, ali ni demantirao. Z. STRAHINJA Izvor: www.GlasIsre.hr

]]>