Krovovi od škriljca

Najveća inozemna nalazišta su primjerice u Španjolskoj, Skandinaviji i u prekooceanskim zemljama.

Karakteristična je tvrdoća materijala, koji se lako kala u ravnim slojevima. Kao materijal za pokrivanje krovova škriljac nudi decentne izvedbene mogućnosti.

Tornjevi, zakrivljenja i žlijebovi mogući su bez uporabe metalnih dijelova, a tamnosiva pojavna slika škriljca daje «plemeniti» izgled. Vrlo je prihvatljiva uporaba škriljca u restauraciji spomeničke baštine i u područjima obilježenim tradicijom; uporaba škriljca iz čistih pomodarskih razloga je neprihvatljiva upravo iz razloga već gotovo iscrpljenih rezervi. S građevinsko-biološkog aspekta je škriljac izvanredan materijal. S ekološkog aspekta domaći škriljac ima prednost, jer daleki transportni putevi tog skupog materijala opterećuju okoliš transportom i ispušnim plinovima. Za 1 m2 krova već prema podrijetlu škriljca te izvedbi krova treba planirati između 50 do 150 €. Zato krov od škriljca izdrži oko 200 godina. Čak se spominju i neki krovovi stari i do 400 godina. Slaba točka su ranije bili čavli. Sada su oni vruće pocinčani. Treba voditi računa da krovopokrivač učvrsti svaku ploču s najmanje 3 čavla. Ukoliko se neka ploča treba zamijeniti, tada pomaže kuka za popravke.

Ploče od vlakana cementa, cementom povezane drvene ploče

Ali i vlaknene cementne ploče. Do početka 80-tih godina riječ «vlakno» u vlaknenim cementnim pločama se koristila za azbest. U razdoblju od 1980. do 1985. godine azbest je zamijenjen drugim vlaknima u svim građevinskim proizvodima. Zato vrijedi pravilo: za sve stare već ugrađene vlaknene cementne ploče treba svoje mišljenje dati stručnjak. Kod zamjene na svoju ruku treba poduzeti sve sigurnosne mjere, zato Vas molimo da se prethodno svakako o svemu informirate. Prilikom loma se oslobađa više azbesta nego tijekom desetljeća uporabe! Uklanjanje otpadnog materijala koji sadrži azbest podliježe strogim odredbama. Kod zamjenskih materijala koji se sada nalaze na tržištu, nisu poznata negativna svojstva. Cementom povezane ploče, koje nisu ispitane, mogu ukazivati na visoke sadržaje kroma-(i drugih teških metala)- ali i na povećanu radioaktivnost. Ploče povezane cementom, bez obzira jesu li stare ili nove, koriste se uglavnom za pokrivanje krovova i u području fasada. U području interijera mogu zamijeniti proizvode kao npr. prešpan ploče, daju se dobro obrađivati, ali su nešto teže. Rezultat toga je poboljšana zvučna izolacija. Postojane su na djelovanje atmosferilija, otporne na mraz i vatru.

]]>