Kuhinje bez barijera

Planiranje kuhinje za osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima treba biti posebno brižljivo, usaglašeno s ostalim ukućanima. Cilj je osigurati invalidnim osobama i osobama u invalidskim kolicima normalno kretanje, isključivši pri tome sve potencijalne izvore opasnosti kao i nedostupne kutove. Detaljne osnove planiranja vidljive su iz EU norme 18025.

Osnovni principi su:

  • štednjak,radna ploha i sudoper moraju biti za korisnike invalidskih kolica kutni, ili postavljeni jedan do drugoga uz mogućnost slobodnog prostora za noge, te u radnoj visini koja odgovara takvom korisniku.
  • štednjak, radna ploha (s prednjim rubom osiguranim od klizanja) i sudoper moraju biti dostupni osobama u invalidskim kolicima bez ograničenja
  • u kuhinji mora postojati slobodna i dovoljna površina kretanja (120×120 cm, za osobe u invalidskim kolicima 150x150cm)
  • treba svakako voditi računa o pristupu bez barijera do površina ostave, prostora za hlađenje, pripremu hrane, pranje suđa, kao i za pečenje i kuhanje
  • izbjegavati teško dostupne kutove
  • dajte prednost kontrastnim bojama te istaknite jasno sklopke, elemente za opsluživanje kao i signalima označena sigurnosna područja
  • nemojte stavljati sklopke okomito na prednje ivice uređaja i radnih ploča.
  • kuhinja mora imati mehaničko odzračivanje. Unatoč tomu moraju biti dostupni i prozori.
  • postavite podne obloge lagane za održavanje, koje se ne kližu.
  • svi potrebni uređaji i pribor moraju biti na dohvat ruke (po mogućnosti dostupni samo jednom rukom)

 

]]>