Kuhinjska rasvjeta

Opća rasvjeta

Rasvjeta

Kuhinjsku rasvjetu možemo podijeliti na opću ambijentalnu rasvjetu koja je glavni izvor svijetla, zatim usmjerenu rasvjetu za osvjetljavanje određenih radnih ploha te akcentnu rasvjetu kojom se posebno ističu određeni elementi u kuhinji. Zlatno pravilo za osvjetljenje je dobra opća rasvjeta koja omogućava jasnu orijentaciju u prostoru te pruža dovoljno svjetla za pogled na regale, ormariće i ladice. Pri tome bi bilo poželjno da je jačina osvjetljenja oko 500 luksa.

Za opću rasvjetu najbolja je klasična viseća lampa koja stvara svijetlu i ugodnu atmosferu ili stropna plafonjera s prekidačem pomoću kojeg se može podešavati intenzitete svijetla prema potrebi. U izvore općeg svjetla svrstavamo i svjetiljke s okruglim sjenilima od stakla ili papira, stolne svjetiljke s poluprozirnim sjenilima i stropne i zidne svjetiljke od mliječnog stakla. Prostorije osvijetljene samo općom rasvjetom brzo postaju monotone i u njima nema pravog odnosa svjetla i sjene.

Usmjerena rasvjeta

Svaki svjetlosni snop usmjeren sjenilom ili drugim sredstvom u jednom pravcu nazivamo usmjerenim svijetlom. Tu spadaju usmjerena viseća svijetla, zasjenjene stolne svjetiljke, pomične svjetiljke i svi reflektori. Svi radni dijelovi u kuhinji moraju biti dobro osvijetljeni (sa žaruljama od najmanje 50 W), tako da se prilikom rada na dasci za rezanje, štednjaku ili pranju u sudoperu ne stvara sjena.

Uputno je za ove namjene izvor svjetlosti usmjeriti pod određenim kutom. Idealne su ugradbene ravne svjetiljke udaljene 50 cm od radne površine, pojedinačne ili nanizane na šini. Fluorescentne lampe dobar su izbor ispod kuhinjskih ormarića i polica, za osvjetljavanje velikog dijela radne površine. Ugrađene halogene lampice daju mekano svjetlo za opću rasvjetu, ali se vrlo često koriste i za akcentnu rasvjetu kojom želimo istaknuti određeni element.

Osim toga halogena rasvjetna tijela proizvode usmjerenu svijetlost koja može kao takva biti dekoracija prostora. Halogena rasvjeta postavlja se i iznad kuhinjskih ormarića za stvaranje opće mekane rasvjete ugodne ljudskom oku. Rasvjeta unutar staklenih ormarića ne služi samo za osvjetljavanje prekrasnog kineskog porculana, već doprinosi i ugodnoj atmosferi prostora. Ako su rasvjeta unutar ormarića ili staklo na ormariću u boji, dobivaju se posebni svjetlosni efekti, što još više doprinosi čarobnom ugođaju u kuhinji.

Pri osiguranju dovoljne količine svjetla, moramo uzeti u obzir zahtjeve posla koje obavljamo u kuhinjskom prostoru. Prikladno osvjetljenje relativan je pojam, jer rasvjeta koja bi bila dobra za jednu vrstu posla ne mora biti prikladna za neki drugi posao. Primjerice, halogene lampice svojom bijelom svjetlošću naglašavaju prirodne boje hrane, pa time jelo djeluje još privlačnije i ukusnije. Tamni zidovi apsorbiraju puno više svjetla, pa bi to trebalo imati na umu kada se bira jačina žarulja.

Akcentna rasvjeta

Akcentna se rasvjeta uglavnom koristi u dekorativne svrhe i za stvaranje posebnog ugođaja. Od ovakve rasvjete nema izravne koristi. To su razni izvori obojenog svijetla, titrajućeg, infracrvenog i slično.

Reflektori

Reflektor proizvodi svjetlost snažnog i oštro omeđenog snopa. Upotrebljava se u dekorativne svrhe ili za osvjetljavanje površina kojima je potrebno takvo svijetlo. Reflektori se dijele u tri kategorije. Najjednostavnije su reflektorske svjetiljke s običnom žaruljom.

U drugu kategoriju spadaju žarulje obojene srebrnim premazom i opremljene ogledalima koja potenciraju svjetlosni snop. To su tzv. ‘reflektorice’. Trećoj kategoriji pripadaju niskonaponske svjetiljke s transformatorima koje bacaju vrlo uzak snop svijetlosti. Ti su reflektori fiksni ili pomični, koriste se pojedinačno ili grupno i raspoređuju se po zidovima i stropovima.

]]>