Kuhinjske nape

Kuhinjska napa osim što služi za ventilaciju zraka, vrlo često može biti i dekorativni element kuhinjskog prostora te se svojim dizajnom nametnuti kao centralni kuhinjski element.

Prvo o čemu treba voditi računa kako bi se osigurala funkcionalnost nape je njezin kapacitet, zatim vrsta kuhinjske nape koja odgovara vašim potrebama i na kraju dizajn kojim se može potencirati željeni ugođaj u kuhinji. Sa pravilno ugrađenom i upotrebljavanom napom može se znatno pridonijeti čistoći zraka u kuhinji, a ne treba zaboraviti da je napu najbolje uključiti na početku kuhanja i isključiti nekoliko minuta nakon kuhanja.

Vrste kuhinjskih napa

Nape mogu biti samostojeće iznad kuhinjskog otoka, kaminske, smještene na zidu iznad štednjaka ili ploče za kuhanje te mogu biti na izvlačenje ili ugradbene. Ugradbene nape u izvedbi na izvlačenje omogućuju da se viseći ormarić u potpunosti iskoristi za spremanje. Da bi spljoštena napa bila uključena u sustav za pročišćavanje potreban je komplet koji se sastoji od aktivnog filtra, usmjerivača s potrebnim priborom za montažu i (ovisno o modelu) 800 mm duge cijevi za povezivanje sa sponama.

Kuhinjske nape s dimnjakom zadovoljavaju individualne zahtjeve zbog dimnjaka, te su zanimljivog dizajna izrađene od plemenitog čelika ili aluminija. U svakom slučaju, svaka napa ima motor za usisavanje zraka, filtre za čišćenje zraka i rasvjetu sa klasičnim ili halogenim žaruljama. Razvoj dizajna kuhinjskih napa našao je neiscrpan izvoru u različitim materijalima koji se primjenjuju. Osim plemenitog, nehrđajućeg čelika, aluminij dobiva sve više na značenju, a kombinira se s različitim staklenim oblicima i bojama. Teleskopski dimnjak nape može se izdužiti prema gore, te je tako podesiv za sve uobičajene visine prostorija.

Filtar u napi

Mirise i masnoću upija filtar nape koji može biti aluminijski, akrilni i papirnati. Svaki od navedenih filtara ima svoje prednosti, a odabiru se prema vlastitim potrebama. Metalni filtri jednostavno se skidaju i čiste, a mogu se oprati ručno ili u perilici posuđa. Akrilni ili papirnati filtri jednostavno se izvade i zamjenjuju novim. Ovisno o upotrebi aktivnog ugljena djeluju do godinu dana. Bitno je da se filtar za masnoću mijenja i čisti u jednakim vremenskim intervalima kako ne bi došlo do zagrijavanja i zapaljenja masnoće. Filtar za masne pare standardan je i zadržava masne i ostale čestice koje se isparavaju za vrijeme kuhanja.

Upravljanje napom

Možete odabrati napu s mehaničkim ili elektronskim upravljanjem. Elektronskim modelima jednostavno se upravlja laganim pritiskom na gumb i napa počinje s radom. Elektronika upravlja jačinom stupnjeva usisavanja zraka, i to uz pomoć senzorskih tipki. Njome se kontrolira i onečišćenost filtara, a dojavljuje i potrebu zamjene filtra za masnoću, odnosno čišćenje metalnog filtra za masnoću.

]]>