Kukalj – prvo naselje u Hrvatskoj osvijetljeno vjetroelektranama

BENKOVAC – “Na temelju članka 38. Statuta grada Benkovca i prijedloga – ponude Luy International d.o.o. iz Zadra, Špire Brusine 4, od 25. travnja 25. godine. Gradsko poglavarstvo Benkovca na svojoj 40. sjednici, održanoj 3. svibnja 2005., donosi zaključak: prihvaća se instaliranje pilot-projekta za proizvodnju struje za javnu rasvjetu pomoću vjetroelektrana u novom naselju Kukalj – Benkovačko Selo.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.” Znam, neobično je da novinar u cijelosti citira jednu odluku Gradskoga poglavarstva, ali ako prihvatimo činjenicu da će novo naselje Kukalj kod Benkovačkog Sela biti prvo naselje u Hrvatskoj u kojem će javna rasvjeta biti dobivana vjetroelektranom, onda citat na određeni način ima i povijesno značenje. Doduše, naselje Kukalj nije moralo biti prvo osvijetljeno strujom od vjetra, prije njega sve je bilo dogovoreno – isto kao i u Benkovcu – da Murter postane prvo naselje s javnom rasvjetom dobivenom od vjetra, ali je, na veliko iznenađenje mještana i gradonačelnika Murtera Ive Marušića, iz Ministarstva zaštite okoliša stigla zabrana jer, eto, Murter se po toj odluci nalazi “unutar zaštićenog obalnog pojasa”, pri čemu je isto ministarstvo zaboravilo da je puštanje u rad prvih vjetroelektrana na Pagu obavio glavom i bradom ministar gospodarstva, rada i poduzetništva gospodin Branko Vukelić.

– Vrlo sam zadovoljan odlukom Gradskog poglavarstva Benkovca – kaže nam mr. Ludwig Kastelitz, vlasnik firme Luy International, ističući pri tome da se nada kako će ovaj ogledni primjerak javne rasvjete najbolje govoriti sam za sebe, da će upravo on biti poticaj i drugim, naravno i većim naseljima nego je Kukalj, da će to biti stvarni poticaj korištenja vjetra kao besplatnog izvora energije i kao puta kojim bi prostor cijele Dalmacije mogao dati prilog ekološkoj viziji cijeloga prostora, s velikim financijskim uštedama od struje na vjetar. U Japanu – ističe Kastelitz – rasvjeta naselja strujom od vjetra je uzela velikoga maha i ne vidim nikakvog razloga da Hrvatska, koja inače muku muči sa strujom, ne koristi svoje prirodne datosti. Kastelitzeva tvrtka u Zadru djeluje već nekoliko godina, pri čemu ga je iskustvo poučilo da na području Zadra i Šibenika za “struju od vjetra” postoji veliko zanimanje na razinama brojnih mjesta, ali i poduzetnika različite vrste – od poljoprivrednika do onih koji bi tim postupkom prerađivali smeće! Prije dvadesetak dana, primjera radi, biogradski poduzetnik Ivica Morožin postavio je Kastelitzevu vjetroelektranu na svom posjedu od desetak hektara nasada maslina i vinove loze, a struja mu je prije svega potrebna kako bi crpio vodu koju je izbušio na svom imanju i njome zalijevao svoje nasade, ali i za planiranu izgradnju farme koza odnosno proizvodnje kvalitetnoga sira.

Treba spomenuti da je firma Luy International d.o.o. nedavno na otoku Žutu postavila vjetroelektranu koju je naručio ugostitelj Mirko Jelić, a kojom će riješiti važan dio svoga poslovanja. Tu je i tvrtka Bumba iz Vodica, čiji vlasnik ima namjeru strujom od vjetra prerađivati smeće, a za projekte Kastelitzevih vjetroelektrana zanimanje su pokazale općine Škabrnje, Polača, Privlaka te Šestanovac. Očito je da će samo konkretni primjeri, poput nabrojenih, polako uvjeravati i voditelje općina da se isplati uložiti novac u ovakvu javnu rasvjetu, osobito vlasnike privatnih tvrtki ili poljoprivrednike, a valjda će na kraju i Ministarstvo zaštite okoliša shvatiti da je “struja od vjetra” potpuno u skladu s naslovom istoga ministarstva i da bi takve projekte trebalo odobravati, a ne zabranjivati. Stanko BAŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija wwww.slobodnadalmacija.hr

Garaže – gradimo.hr

]]>