Kupanje kao u starom Rimu

Služile su za relaksirajuće kupanje, ali i za društveni život gornjih slojeva. Termalna kupališta već stoljećima služe za regeneriranje, opuštanje i liječenje duše i tijela. Rimljani su smatrali toplice ne samo odmorom od stresne svakodnevnice već i socijalnim okupljalištem. Danas za razliku od tih vremena pristup termalnim izvorima nemaju samo bogati i plemenitaši.

Pojam termalni potječe iz grčkog jezika i znači vruć. Kod prirodnih temperatura viših od 20°C može se već govoriti o termalnim izvorima i iz njih se izvodi i pojam termalnih toplica. Visoke temperature i sastavni elementi kao kuhinjska sol, magnezij, kalij i kalcij daju termalnim izvorima i ljekovito djelovanje. Danas se termalna voda proizvodi i na umjetni način tako što se voda zagrijava te joj se dodaju potrebni sastavni elementi.

Različita lječilišta i termalne toplice gradili su se stoljećima na termalnim izvorima, iz čijih nalazišta su se toplice punile prirodnom, vrelom vodom. Toplice se propisuju za različite terapije i kure kako bi se oboljelo tijelo i duša regenerirali i osvježili. Visoke temperature vode potiču metabolizam i poboljšavaju cirkulaciju.

Termalne toplice pomažu naročito kod oboljenja kralježnice i zglobova. Zglobovi se u toploj vodi relaksiraju, opuštaju te se tako ublažavaju i bolovi. Termalna voda također ublažava kožne bolesti, neurodermitis, psorijazu i akne. Neki ljudi uvjereni su da su očistili svoj organizam tako što su pili ili inhalirali termalnu vodu. Za takvo konzumiranje vode međutim svakako treba konzultirati svog liječnika.

Svaki posjet termalnim toplicama u pravilu treba dogovarati s kućnim liječnikom jer ponekad oslabljeni organizam ne podnosi termalnu vodu i slabi još više. Ako liječnik ipak da svoju suglasnost za termalno lječilište vodite obavezno računa da ne prekoračite maksimalno dozvoljeno vrijeme boravka od 20 minuta. Predugi boravak u mineraliziranoj i vrućoj kupelji može oduzeti snagu čak i zdravom organizmu, jer takva voda snažno djeluje na organizam. Kako bi optimalno uživali u kupelji dovoljno je kratko kupanje i slobodne misli, čime se jača tijelo i duh.