Kupci će učiniti reda na tržištu nekretnina

POREČ – Koncem prošle godine proslavljena je manja, ali za gradske okvire vrlo značajna obljetnica – 15 godina rada tvrtke TIM 90 d. d. Tim povodom zaposlenici su simbolično označili i prelazak u nov poslovni prostor. Povod je to za razgovor s predsjednikom Uprave i jednim od triju većinskih vlasnika firme Darkom Požarićem.

Mlada tvrtka, kako po godinama postojanja, tako i njenih djelatnika, nastala je od nekadašnje građevinske firme »Jože Šuran« te sljednika Gradnja. Odluka je zapravo pala 1989. godine, kada sam došao u tvrtku kao tehnički direktor, a direktor tvrtke bio je Željko Šćulac. Na snagu je stupio Zakon o privatizaciji i mi smo definitivno trebali odlučiti što ćemo učiniti sa sobom. Radnici su tada mogli u stopostotnoj vrijednosti otkupiti vrijednost firme, a jer smo odmah pokrenuli pripreme, uspjeli smo privatizirati 82 posto radnicima iz tvrtke i to na način da su 50 posto vrijednosti otkupili uz popust, a ostalo bez popusta. Fondu za privatizaciju preostalo je 18 posto. Usporedno smo reorganizirali firmu te proveli privatizaciju. Shvatili smo da firma, kakva je bila do tada, ne može više egzistirati na ovom području te smo se, osim gradnje, odlučili baviti trgovinom, inženjeringom i prodajom nekretnina, kaže Požarić.

U tome ste svakako bili, u odnosu na sadašnje stanje, pioniri ne samo u Poreču, već i u Istri. Kako ste se uopće odlučili na to? – U to je vrijeme ukinuta usmjerena stambena izgradnja, logično je bilo da će se pojaviti potreba za stanovima. Gradnja se ne prekida, ona uvijek ostaje, i zato je naš potez bio logičan. Shvatili smo to u pravo, ali vrlo teško vrijeme. Bilo je to predratno vrijeme, investicije su još donekle trajale – ali više po inerciji, u državi previranja, turističke sezone bez turista. – Kako ste reorganizirali firmu koja je tada imala 165 zaposlenih? – U svakoj firmi postoji tradicionalno nepomirljiv odnos između Uprave i radnika. Poduzeće Gradnja činio je niz zanatskih djelatnosti koje su djelovale u samostalnim jedinicama. Uspjeli smo postići sporazum između Uprave i proizvodnih dijelova tako da su pretvoreni u zasebna poduzeća. Tako su ličioci osnovali Univers servis, stolari Iver, bravari Bomar, električari Majs, i tome slično. Svi su po istim uvjetima preuzeli svoje ljude i pokretnu opremu, a nekretnine su ostale u vlasništvu Gradnje, što je ušlo kao temeljni kapital u TIM 90 kroz pretvorbu.

Graditi se mora – Kako je funkcionirao taj sustav? Moralo je postojati međusobno povjerenje da biste to ostvarili? – Mi smo se, kao nova tvrtka, pojavili u ulozi menadžmenta u graditeljstvu koji će tražiti posao na tržištu i dijeliti ga novoosnovanim firmama. Bila je obveza posao ponuditi prvo njima, tek onda nekom drugome. Što se povjerenja tiče, bile su to godine velikih društvenih promjena, prisutan trend osamostaljivanja – svatko je htio osnovati svoju firmu i imati svoje ljude, a oni su pak više vjerovali svojim nekadašnjim poslovođama nego direktorima tako da nije bilo problema. K tomu, međusobna veza ostala je i održavana kroz dioničarstvo jer su, zapravo, svi ti ljudi vlasnici TIM-a 90 kroz dionice. – Koja je sadašnja vlasnička struktura firme? – Postoji 38 vlasnika koji su danas stopostotni vlasnici. Među njima troje je većih, a 35 manjih. Oni imaju 23 posto vlasništva. Dionicama se stalno trguje, pa i danas, a u međuvremenu otkupljeno je i onih 18 posto od Fonda za privatizaciju. – Tko su većinski vlasnici, jeste li i Vi među njima? – Ne mogu vam reći za preostalu dvojicu, ali ja jesam jedan od njih i trenutno sam u vlasništvu jedne trećine dionica. Više o ovoj temi na

]]>