Kupe kanalice za primorske krovove

Riječ je o krvopokrivačkom materijalu otpornome na smrzavanje i propuštanje vode, koji je, uz sva ostala svojstva, specifičan, zaobljena oblika, idealan za primorske krovove, o čemu ponajbolje praktično svjedoči dubrovačko, konavosko i okolno područje. Od početka devedesetih godina do 1999. proizvodila ga je sada već bivša đakovačka \”Cetera\”, koju je 1999. kupio austrijski opekar \”Wienerberger\”. Tvornicu crijepa 2000. godine prodao je austrijskoj korporaciji \”Tondach\”, koja, osim u Republici Hrvatskoj, svoje pogone i predstavništva ima u još devet zemalja srednje i istočne Europe, čime je najveći proizvođač glinenog crijepa.

Kupa kanalica je najstariji krov u primorju, a poglavito je nezamjenjiv na starim objektima. Njezina je proizvodnja 1999. godine ugašena jer novi vlasnik, koji je ponajprije proizvođač opeke, nije vidio interes u njezinoj proizvodnji. No \”Tondachu\”, isključivo proizvođaču crijepa, proizvodnja kupe kanalice i te kako je zanimljiva i vidi tu svoje nove proizvodne i tržišne šanse – kaže komercijalni predstavnik \”Tondacha\” za Slavoniju, Ignjac Somer. Somer najavljuje poboljšanje i obnavljanje postojeće tehnologije za proizvodnju kupe kanalice u đakovačkome pogonu \”Tondacha\”, čiji je godišnji kapacitet između tri i četiri milijuna komada toga crijepa. \”Tondach\”, kao jedini proizvođač tog krovnog materijala u nas, već je dobro prihvaćen sa svojom kupom kanalicom, a tek kreće u intenzivno osvajanje tržišta njome, od Novigrada do Dubrovnika. Proizvodnja kanalice nastavalja se na postojeću \”Tondachovu\” proizvodnju biber crijepa i utorenog bibera, a ukupni godišnji kapacitet je veći od 20 milijuna komada. Đakovački pogon tog proizvođača crijepa ima stotinu zaposlenih, koji proizvode u tri smjene.

Za kvalitetan crijep ponajprije je potrebna kvalitetna sirovina, vrhunska tehnologija i stručni kadar, a \”Tondach\” sve to ima. U đakovačkom pogonu iskoristivost sirovinske baze, gline, procjenjuje se na više od pedeset godina – kaže Somer, dodajući kako je \”Tondach\” svojim crijepom u Hrvatskoj prisutan na cijelom njezinom tržištu, odnosno pokriva 53 posto krovova u našoj zemlji.

Autor: S.ŽUPAN

Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr