Kupnja nekretnina

No često puta osjećaju u sebi nekakvu nesigurnost misleći da vanjski sjaj i vanjsko uređenje prikrivaju neke druge nedostatke. Kod kupnje nekretnina potencijalnom kupcu često nedostaje savjet stručne i kompetentne osobe koja bi mu na pravi način pomogla u donošenju ispravne odluke.

\”Većina kupaca nekretnina su laici u tom području koji uopće nisu svjesni rizika u koje se upuštaju\”, pokazala su do sada provedena istraživanja.Ovakvi kupci teško da mogu realno procijeniti stvarnu cijenu nekretnine i često je iznos koji izdvajaju za kupnju nekretnine previsok. No, ne prepoznaju li i ne budu li na vrijeme svjesni nedostataka na kući, stanu ili drugoj nekretnini koju kupuju, budući financijski izdaci mogli bi se lako \”oteti\” kontroli.U Europskoj Uniji potencijalnim kupcima kod kupnje nekretnina na raspolaganju su procjenitelji nekretnina. Kod ovakavih procjenitelja radi se o osposobljenim i educiranim stručnjacima kao što su građevinski inžinjeri i arhitekti. Zahvaljujući njihovoj procjeni puno je lakše otkriti eventualne nedostatke, izračunati realnu cijenu i eventualna buduća ulaganja u objekt, možda predvidjeti prenamjenu ili preuređenje objekta ili okućnice i na taj način donijeti ispravnu odluku.U Americi i Engleskoj ovakva se usluga uspješno primjenjuje u praksi već dugi niz godina. Kad je kupac prilično siguran da je pronašao pravu kuću za sebe on tada zatraži uslugu i mišljenje stručnjaka – procjenitelja nekretnine.Procjenitelj nakon toga dogovara termin s kupcem ili posrednikom o kupnji nekretnie i prikuplja sve relevantne i potrebne informacije kao i dokumentaciju. Tek nakon što potencijalni kupac dobije uvid u sve informacije i vidi kompletnu dokumentaciju, on donosi odluku o iznosu koji je spreman platiti.

U dokumetaciju spadaju i izvadci iz zemljišnih knjiga u gruntovnici kao i uvid u vlasnički i teretni list nekretnine u kojima su jasno navedena vlsnička prava i eventualna terećenja što može znatno utjecati na krajnju vrijednost nekretnine.

Prilikom obilaska procjenitelj pregledava nekretninu i utvrđuje moguća oštećenja i nedostatke i ocjenjuje opće stanje nekretnine. Tek nakon toga on donosi svoju procjenu.Poslije detaljnog pregleda nekretnine on savjetuje kupca koju najvišu cijenu platiti za nekretninu i koje eventulne sanacijske radove poduzeti. Nakon dogovora s procjeniteljem kupac je u stanju donijeti ispravnu odluku i ponuditi odgovarajući iznos. Procjenitelj kasnije po nalogu svog klijenta vodi pregovore s prodavačem nekretnine ili njegovim posrednikom.Procjenitelji su stručne osobe koje savjetuju kupca o kupovini nekretnine, no ponekad moraju i odgovoriti klijenta od kupnje jer se odnos: cijena – vrijednost nekretnine jednostavno ni približno ne poklapa. Procjenitelji su obvezni u takvom slučaju ispravno posavjetovati kupca i odgovoriti ga od kupnje.Dogodi li se ipak kakav obrat u promjeni cijene ili promjeni odluke, procjenitelji stoje klijentu na raspolaganju sve do odlaska kod javnog bilježnika i ovjere kupoprodajnog ugovora. Rad i visina honorara procjenitelja u Europskoj Uniji vrednuju se prema utvrđenim tarifama, no ako njihovom zaslugom kupac još dodatno uštedi na cijeni koju plaća za nekretninu, onda oni dobijaju i odgovarajuću proviziju.Dobro organizirani uredi procjenitelja nekretnina mogu jednostavno pokrivati svako nacionalno tržište nekretninama i na taj način pojednostaviti kupnju i utvrditi realne cijene. Više informacija o ovim službama koje djeluju u okvirima Europske Unije moguće je pronaći na Internetu.