Kupnja stana uvjetuje se kupnjom garaže

ZAGREB – Kupujete li danas stan u novogradnji, njegov ćete četvorni metar u prosjeku platiti 1.200 eura, a u Zagrebu oko 1.400 eura. Ono što, međutim, većina kupaca novogradnji više ne može izbjeći, jest obavezna kupnja garažnog ili vanjskog parkirnog mjesta, imali auto ili ne, željeli garažu ili ne.

Kupnju stana u novogradnjama investitori, naime, uvjetuju kupnjom garažnog ili parkirnog mjesta, pa s kupcem koji garažu ne želi ili, što je češći slučaj, ne može platiti, uopće ne žele niti razgovarati. Stvar je, naime, vrlo jednostavna, ali i zakonski neregulirana – činjenica je da devedeset posto prostornih planova gradova investitorima nalaže da na parcelama na kojima grade osiguraju i parkirališna mjesta ili sagrade garaže, no nije istina, kako kupce uvjeravaju investitori, da kupac stana obavezno mora kupiti i garažu. To je ultimatum koji postavljaju investitori, kao što je i njihova cijena za koju prodaju garažno ili parkirno mjesto. U Zagrebu je garažu gotovo nemoguće naći za manje od 700 eura po kvadratu, a uzme li se u obzir da ona mora biti veličine 18 do 20 četvornih metara, riječ je o iznosu od 12.600 do14.000 eura koji se pribraja ionako previsokim iznosima za kupnju stana.

Iako većina investitora kupce stanova na terenu uvjerava kako ih na gradnju garaža »tjeraju urbanisti«, a da kupca na kupnju garaže ili parkirnog mjesta obavezuje Zakon o gradnji, činjenica je da zakon to pitanje ne regulira. Jednostavno, nigdje ne piše da investitori garaže ili parkinge moraju prodavati, ili da ih kupac mora obavezno kupiti. Štoviše, vanjska parkirna mjesta suvlasništvo su svih stanara, osigurana za njihove potrebe, i ne bi ih trebalo naplaćivati. Najapsurdnije je, međutim, to što investitori kupnju stana uvjetuju kupnjom garaže za koju kupcu na kredit treba dodatan iznos veći od deset tisuća eura. Banke su, dakako, spremne kreditirati i kupnju garaže koja se veže uz stan, no za kupca koji može, primjerice, za stan od tih 55 kvadrata dobiti kredit od 75.000 eura i nekako još namaknuti, najčešće posuditi, pet tisuća eura do pune cijene stana od 80.000 eura, garaža postaje pravi kamen spoticanja i nedostižni san. Za nekog tko nema ušteđevine, problem je platiti i parkirno mjesto koje u prosjeku košta oko 3.000 do 4.000 eura, a znači »crticama označenu kockicu ispred zgrade«. B. MRVOŠ PAVIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

]]>