Kvadrat stana na Pilama fantastičnih 17.000 eura!

DUBROVNIK – Cijene nekretnina na dubrovačkom području posljednjih šest godina u nevjerojatnom su usponu i daleko premašuju cijene koje se po četvornome metru kreću u većem dijelu atraktivnih europskih destinacija.

Hrvatske cijene ni izdaleka nisu blizu dubrovačkim jer su u prosjeku tri puta niže. Dok se primjerice u Zagrebu može naći “pristojan” stan po cijeni od 1800 eura za četvorni metar, za taj je iznos prodano prazno zemljište na parkiralištu uz sjeverni dio gradskih zidina. Naime, tamošnjih se nešto manje od tri tisuće četvornih metara proda(va)lo za 5,3 milijuna kuna. Prodavač je Atlas, a za kupnju je predugovor potpisala zagrebačka tvrtka Midia Grupa, koja vodi investiciju gradnje javne garaže na Ilinoj glavici. Zemljište na užem dijelu grada, a ostalo ga je iznimno malo, prodavat će se za sve veću cijenu. Najveći se spor vodi zbog 35.000 kvadrata prostora u kompleksu stare bolnice. Tu je zemljište procijenjeno na oko 2000 eura po četvornome metru, pa i ne čudi žestok sukob sveučilišnog i turističkog lobija zbog ovoga kompleksa, najveće nedefinirane površine na gardskom području.

Rekordni kvadrat Prostorno-planska odredba o znanstvenj namjeni stare bolnice ne znači da će nužno tako i ostati. Gradski su čelnici, naime, kod donošenja planova isticali kako oni “nisu zacementirani na 20 godina, već će se mijenjati u skladu s potrebama”. Inače, Dubrovnik je u sporu zbog stare bolnice na strani sveučilišta. Stambeni prostori unutar gradskih zidina i u njihovoj neposrednoj blizini prosječno iznose 4500 eura po kvadratu, a najskuplji su dostigli cijenu od 6000 eura po kvadratu. Rekord drže stanovi na adresi Pile 7, koji su prodavani čak po 17.636 eura za metar četvorni. Riječ je o stanovima od 85 četvornih metara i 91 četvornog metra, a prodavani su po milijun i pol eura. Upravo je pravo prvokupa, koji u ovim slučajevima nisu iskoristili grad ni županija, dovelo do čuđenja gradskih čelnika i nevjericu same gradonačelnice Dubravke Šuice. Ona, naime, drži kako bi taj slučaj trebalo pratiti, odnosno vidjeti hoće li se stan zaista prodati po cijeni koja je nuđena gradu. U ostalim dijelovima grada cijene su nešto niže. Najatraktivnije su Ploče gdje se stanovi nude po cijeni do 3300 eura za kvadrat, a zatim u Lapadu gdje za četvorni metar treba izdvojiti oko 3200 eura. U Gružu se kvadrat kreće između 2200 i 2800 eura, a u desetak kilometara udaljenom prigradskom naselju Nova Mokošica četvorni metar stana može se kupiti za oko 2000 eura. Izvor: www.poslovni.hr

]]>