Kvadrat stana u Novigradu u ovrsi po tisuću kuna

PULA – Garsonijera u zgradi u Novigradu procijenjena je na 73.143 kune, a može se kupiti za samo 24 tisuće kuna, odnosno prema Očevidniku nekretnina i pokretnina u ovrsi, ne može se prodati za cijenu nižu od trećine procijenjene vrijednosti.

Po istoj računici još jedan novigradski stan od 54 kvadratna metra u mansardi s predsobljem, dnevnim boravkom, kuhinjom, dvjema sobama, kupaonicom i terasom, vrijedan 197.363 kune, može se kupiti za 65.700 kuna. Dakle, kvadrat stana po tisuću kuna može se dobiti pod uvjetom da nitko drugi ne licitira i ne diže početnu cijenu na sudskoj dražbi. Riječ je, naime, o dvjema od četiriju ponuđenih novigradskih nekretnina iz ovrhe, a čija se prodaja prema novom ovršnom zakonu, koji je na snagu stupio u srpnju prošle godine, treba objaviti na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore. Datum dražbe svih stanova objavljen je na njihovim internetskim stranicama, a licitacija navedenih novigradskih nekretnina održat će se 15. rujna 2006. u 12 sati na Općinskom sudu u Bujama. Za sudjelovanje na dražbi potrebna je jamčevina od deset posto početne vrijednosti nekretnine. Prema podacima iz Hrvatske gospodarske komore, do jučer je ukupno upisano 335 predmeta vezanih uz nekretnine te 21 predmet vezan uz prodaju pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Od toga, u Istri je u Očevidnik upisano deset nekretnina za ovrhu, dok su na njihovim internetskim stranicama navedene samo četiri u Novigradu. Međutim, na internetskim stranicama HGK-a www.hgk.hr trenutno se može vidjeti 106 predmeta vezanih uz prodaju nekretnina te pet predmeta vezanih uz prodaju pokretnina od kojih ni jedna nije u Istarskoj županiji, a čije će se dražbe tek održati.

Ovrhe su, naime, samo posljedica kreditnoga zaduživanja građana, koja je u Hrvatskoj u konstantnom i zabrinjavajućem porastu. Kada se uzme u obzir da je prodaja nekretnina, u čemu dominiraju strani kupci i investitori, jedna od najprofitabilnijih trgovačkih djelatnosti u zemlji, tako će i dražbe putem ovrhe zasigurno imati i sve veći interes kako kod trgovaca tako i kod kupaca nekretnina. Između ostaloga, upravo je i jedan od glavnih razloga zbog kojih je nametnuta obveza da se nekretnine u ovrsi moraju oglasiti na internetu bila transparentnost ovršnog postupka i sprječavanja raznih manipulacija i prodaje na crno. Hrvatska gospodarska komora je prije godinu dana pokrenula Očevidnik nekretnina u ovrsi. Očevidnik se vodi o svim nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku, a o pokretninama ako je njihova procijenjena vrijednost veća od 50 tisuća kuna. Iz HGK-ova očevidnika najviše je nekretnina u ovrsi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 157. S 42 predmeta u ovrsi slijedi Bjelovarsko-bilogorska županija, 20 nekretnina u ovrsi je u Koprivničko-križevačkoj županiji, 19 predmeta je Virovitičko-podravskoj, 18 ih je u Primorsko-goranskoj, 14 u Sisačko-moslavačkoj, deset u Požeško-slavonskoj, osam u Šibensko-kninskoj, a šest u Brodsko-posavskoj županiji. Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija imaju po pet predmeta za ovrhu, po četiri ih je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jednu nekretninu za ovrhu upisanu u Očevidnik imaju Međimurska i Zagrebačka županija, dok Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Varaždinska i Zadarska županija nemaju ni jednu nekretninu upisanu u Očevidnik. L. BAGAR Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>