Kvaliteta za sebe aluminijski prozori

Aluminijski prozori su izrađeni od pretežito fazno prešanih profila slitine aluminija AlMgSi0,5 vrlo male specifične težine i s izrazito dobrim vrijednostima čvrstoće. Termički razdvojeni profili osiguravaju dobru toplinsku izolaciju i spriječavaju orošavanje prozorskih okvira. Aluminijski prozori su dugovječni, postojani na utjecaj atmosferilija i lako se održavaju. Na tržištu se nude u različitim bojama, s anodiziranim zaštititnim premazom laka protiv nagorjevanja.

Aluminijski prozori se tvornički isporučuju s premazom laka koji se lako skida, te štiti površinu prozora do završetka građevinskih radova. Prethodno ugrađeni okovi prozora omogućuju instaliranje prozora nakon završetka prljavih građevinskih radova.

Pažnja: Aluminij u nekim slučajevima ne smije doći direktno ili indirektno u doticaj s nekim drugim metalima, npr. preko kišnice koja curi preko bakrenog krovnog žlijeba.

Prednosti:

– dobra stabilnost

– dugi vijek trajanja

– lagani za održavanje

– niski troškovi održavanja

– veliki izbor boja

– veliki broj oblika u svim veličinama i izvedbama

– ekološki

Primarna proizvodnja aluminijskih prozora zahtijeva dosta energije; energetske potrebe za elektrolizu su međutim u posljednjem desetljeću značajno smanjene, kod reciklaže je potrebno još samo oko 5% prvobitne energije. Zemlja raspolaže neiscrpnim zalihama minerala boksita, iz kojeg se dobiva aluminij. Energetske potrebe za dobivanje aluminija diljem svijeta pokrivaju se i do 60 % iz obnovljive i ekološke hidroenergije. Stari aluminij se reciklira te u kružnom toku sirovina zadržava svoja originalna ssvojstva u pogledu kvalitete.

]]>