Kvalitetan fundament za zimske vrtove

Budući da je zaštita od studeni različita u različitim krajevima naše zemlje preporuča se gradnja dubokog (80 – 100 cm) trakastog fundamenta. Treba pripaziti i na propisani razmak od minimalno 15 cm između praga i zemljanog tla kako bi se na taj način osigurali da voda izvana neće nahrupiti u unutrašnjost i tako navlažiti i onečistiti unutarnji prostor.

Budući da mnogi vlasnici zimskih vrtova najradije grade temelje tako da oni budu u ravnini sa zemljanim tlom onda se ovdje kao rješenje nudi ugradnja malog dubinskog odvodnog kanala preko kojeg se stavlja metalna mreža (metalna rešetka) kako se nitko ne bi mogao ozlijediti tijekom prelaska.

Mnoge zemlje članice Europske Unije odredbama su u okvirima svojih zakona propisale kakvu toplinsku zaštitu moraju posjedovati podne ploče koje bi jamčile minimalnu toplinsku izolaciju preko cijelog poda: kod naknadne gradnje odnosno dogradnje na postojeći objekt minimalna k-vrijednost mora iznositi 0,5 W/n2K; kod novih objekata (kad je zimski vrt građen istovremeno s kućom) k-vrijednost mora iznositi 0,35 W/n2K.

Gradnjom debljeg izolacijskog sloja u podu moguće je bez velikih troškova postići dobru bolju k-vrijednost a to znači i kvalitetniju toplinsku izolaciju.

Izbor podnih obloga prije svega stvar je vlastitog ukusa. No zasigurno je dobro ukoliko s uma ne smetnemo željeni razlog zbog kojeg gradimo zimski vrt. Estetski i oblikovni aspekt stoji naravno u prvom planu ukoliko u zimskom vrtu koristimo istu ili sličnu podnu oblogu, na primjer parket, koja bi optički bila ista ili slična podnim oblogama koje se nalaze u dnevnom boravku na koji se zimski vrt naslanja.

Za keramičke pločice, kamene podne obloge ili drvene podne elemente od širokih dasaka odlučit ćemo se ukoliko bismo u zimskom vrtu najradije imali podne obloge koje se često koriste na terasama; na ovaj način zimski vrt primarno će preuzeti posredničku ulogu transporta svjetla izvana u unutrašnjost.

Keramičke pločice i ploče imaju prednost pred drugim oblogama u pogledu svoje robusnosti i jednostavnosti održavanja. Ovo je vrlo važna činjenica za mnoge zimske vrtove budući da u njima često uzgajamo mnoštvo zelenih i bujnih biljaka.

Vrlo dražesno i zanimljivo rješenje predstavlja kombinacija različitih podnih obloga – poglavito tada ukoliko unutarnju površinu zimskog vrta možemo pomoću stepenica podijeliti u više odvojaka koje bismo na taj način mogli i koristit u različite svrhe. Tako u jednom kutu predviđenom za igru postavili bismo drvene podne obloge i tako taj dio učinili toplijim i ugodnijim, na ulazu i odvojku koji koristimo za uzgajanje biljaka mogli bismo postaviti robusnije i na oštećenja otpornije podne obloge kao što su ploče.

Na određeni način vrstu podnih obloga može odrediti i činjenica ugrađujemo li u zimski vrt podno grijanje ili ne jer integracija podnog grijanja u svakom slučaju zahtijeva i odgovarajuće podne obloge.

]]>